Hooligans: Odmítáme rozpoutání násilí po demonstraci. Střety vyprovokovala policie, tvrdí

Demonstrace proti vládním opatřením se zvrhla ve střety s policisty (Tomáš Krist/MAFRA)

Policie na nedělní demonstraci v Praze zadržela celkem 144 protestujících

Českem stále rezonují dozvuky nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí. Původně poklidný protest přerostl v násilné střety mezi částí demonstrantů a policisty. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) rozpoutali násilnosti fotbaloví chuligáni. Fanoušci ostravského Baníku, kteří byli jedni z hlavních iniciátorů spojení ultras a chuligánských skupin z celé republiky, to ale vidí jinak. Ve vyjádření pro CNN Prima NEWS z rozpoutání násilností viní policisty. Ti to ale odmítají, podle nich to nedává smysl.

Zástupci ultras a chuligánských skupin v prohlášení dále připouštějí, že za vzniklou situaci nesou část viny, popírají ale, že by se do Prahy sjeli s cílem páchat výtržnosti, jak uvádí ministr vnitra Hamáček. „Distancujeme se od jakéhokoliv spojování s vyvoláním konfliktu či se skutečností, že jsme se do Prahy přijeli pobít. Na rozdíl od pana Hamáčka ale přiznáváme svůj podíl viny, kdy jsme se zbytečně nechali vyprovokovat příslušníky PČR, a jsme si vědomi toho, že kdyby na demonstraci nebyla početná skupina aktivních fanoušků, možná by k situaci takových rozměrů nedošlo,“ myslí si zástupci fanoušků.

Průběh demonstrace byl zpočátku poklidný. Ke střetům mezi demonstranty a policisty začalo docházet poté, co byla akce kvůli překročení limitu účastníků ukončena a demonstranti se začali rozcházet. „Bylo nám oznámeno, že náměstí máme opustit z bezpečnostních důvodů pouze omezeným počtem ulic… Během opouštění náměstí jsme zjistili, že několik z vyjmenovaných ulic, kterými se náměstí mělo opustit, bylo úmyslně zablokováno a policisté zde čekali na záminku k zákroku,“ popisují situaci ze svého úhlu pohledu fanoušci ostravského Baníku.

Policejní provokatéři v civilu?

Podle fans vyostřenou situaci eskalovali policisté v civilu. „V té chvíli svou roli zahráli nastrčení policejní provokatéři, kteří na několika různých místech začali nabádat dav ke konfliktu –⁠ skrytí policisté házeli plastové koše na své kolegy z pořádkové jednotky,“ tvrdí fanoušci.

Něco podobného ale policisté odmítají s tím, že šlo o členy antikonfliktního týmu. „Policie ČR se ohrazuje proti spekulacím šířeným na sociálních sítích, kde jsou policisté v civilu označováni za policejní provokatéry a iniciátory včerejšího násilného střetu. Na videu je policista antikonfliktního týmu, který se přesouvá plnit služební úkoly na jiné místo. Před zraky novinářů a veřejnosti, na místě s vysokou koncentrací osob nasedl do označeného policejního vozidla a odjel. Úvaha, že pár minut před tím úmyslně vyvolal konflikt mezi PČR a fanoušky a následně před zraky všech odjel policejním vozidlem, nedává smysl,“ stojí ve vyjádření policie.

Zástupci fanoušků si stěžují, že už během příjezdu na akci byli prý policisty úmyslně zdržováni a prohledáváni. Fanoušci tvrdí, že právě během těchto prohlídek byly zajištěny i zbraně, o kterých policie informovala na Twitteru. „Mimo jiné se jednalo například o vercajk, který vozil jeden z automechaniků v kufru, či o švýcarský nůž, který pro změnu vezl v autě řidič z povolání a otec dvou dětí a v autě jej vozil už dlouho před demonstrací a nebýt preventivního zásahu policie, vozil by jej dále,“ dušují se ultras.

Podle policie bylo během střetů zraněno 25 policistů, z nichž dva byli převezeni do nemocnice. Tam skončili i dva demonstranti. Zadrženo bylo celkem 144 lidí, z toho 14 je podezřelých ze spáchání trestného činu. Podle fanoušků ale nebyl zatím obviněn nikdo z jejich řad.

Demonstraci organizoval občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti (HON). Fotbaloví a hokejoví fanoušci se dle informací na webových stránkách hooligans.cz už před protestem s HON dohodli na vyhrazení svého prostoru. Původně se počítalo s dvouhodinovým programem, akci ale ukončili už po hodině. Protestujících přišlo podstatně více než povolených 500 a většina z nich neměla roušky. Podle současného nařízení měli být demonstranti rozděleni do skupin po dvaceti, přičemž mezi skupinami měly být aspoň dvoumetrové rozestupy. Náměstí přitom bylo zaplněné lidmi.

Celé vyjádření aktivních příznivců Baníku Ostrava, kteří se demonstrace zúčastnili:

V první řadě bychom rádi oznámili, že do Prahy jsme rozhodně nejeli s vidinou nějakých výtržností ani páchání jakéhokoliv jiného protiprávního jednání. Uvědomujeme si, že situace v České republice je závažná a jakékoliv další problémy jsou zbytečné. I přesto si stojíme za tím, že konflikt nebyl vyvolán námi. Na rozdíl od pana Hamáčka ale přiznáváme svůj podíl viny, kdy jsme se zbytečně nechali vyprovokovat příslušníky PČR, a jsme si vědomi toho, že kdyby na demonstraci nebyla početná skupina aktivních fanoušků, možná by k situaci takových rozměrů nedošlo. Zároveň si však dovolíme poukázat na několik faktů, které by měly posloužit k objektivnějšímu pohledu na celou situaci.

Vědomi si veškerých opatření jsme oznámili svůj záměr svobodného pokojného shromáždění, většina aktivních fanouškovských táborů si odsouhlasila, že právě demonstrace je nejlepší způsob, jak poukázat na námi vytýkané problémy. I přesto, že jsme od začátku apelovali na pokojný průběh demonstrace, což je mimochodem i v našem oficiálním vyjádření, všechny ostatní strany se snažily vyvolat paniku prohlášeními v médiích, že se do Prahy jedou vyřádit „chuligáni a ultras“, a ačkoliv jsme od začátku zveřejňovali body, se kterými nesouhlasíme, byli jsme mylně označováni za „popírače roušek“. Od samého začátku se nám všichni snažili házet klacky pod nohy, což potvrdila i Policie České republiky ve svém prohlášení, které večer po demonstraci zveřejnila, od začátku upozorňovala organizátorku, že se jedeme do Prahy „porvat“. I přesto všechno jsme se do Prahy rozhodli vydat a ukázat, že to tak není.

Den akce pro nás znamenal překvapení v podobě zástupů policie na cestách, nádražích, několika osobám z našeho prostředí od rána stála pod domem kriminální policie. Během cesty jsme byli zdržováni, odstavováni, auta byla prohledávána psy. Během této „preventivní akce“ v režii policie bylo zabaveno několik „zbraní“, které osoby měly v autech. Mimo jiné se jednalo například o vercajk, který vozil jeden z automechaniků v kufru, či o švýcarský nůž, který pro změnu vezl v autě řidič z povolání a otec dvou dětí a v autě jej vozil už dlouho před demonstrací. Nebýt „preventivního zásahu policie“, vozil by jej dále. Z těchto zadržených věcí pan Hamáček sdílel na Twitteru mimo jiné, že policie našla v autech legálně drženou zbraň s průkazem či teleskopický obušek –⁠ opravdu v dnešní době lidé už nemohou vozit v autě legálně držené věci? Podotýkáme, že tyto věci byly zabaveny z aut jedoucích do Prahy, nikoliv přímo od lidí, kteří by šli s těmito věcmi na demonstraci. Co se týče vlakových posádek, tak většina z nich byla hned po výstupu v Praze zdržována na nádraží, prohledávána, sepisována.

Před samotným vstupem na Staroměstské náměstí všechny účastníky čekalo několik důkladných prohlídek, sepsání OP, na několika stanovištích byli nahráváni příslušníky PČR. Co se týče osob aktivně se pohybujících ve fanouškovském prostředí, tak ty od začátku akce dbaly na dodržení opatření, obličej měly zakrytý rouškou a postavily se bokem od ostatních za transparentem „Společně proti restrikcím“. Vyvarovaly se vulgárnímu zpívání, po proslovu jejich řečníka zapěly pouze „My chceme rozumnou vládu“. Náš řečník ve svém proslovu zmínil veškeré body, se kterými aktivní fotbaloví fanoušci nesouhlasí. Kromě bodů byl zmíněn také fakt, že právě fanoušci byli první, kdo během první vlny aktivně pomáhal první linii, ať už s dodávkou roušek, dezinfekcí, tak pomocí pro rizikové skupiny. Po několika proslovech jsme pak byli informováni, že policie vyzvala k rozpuštění demonstrace. Bylo nám oznámeno, že náměstí máme opustit z bezpečnostních důvodů pouze omezeným počtem ulic. Najednou tedy asi bylo úplně jedno, že se všech 2 000 lidí narve na jedno místo, aby mohli vyjít z náměstí, najednou se na nějaká opatření nepohlíželo.

Během opouštění náměstí jsme zjistili, že několik z vyjmenovaných ulic, kterými se náměstí mělo opustit, bylo úmyslně zablokováno a policisté zde čekali na záminku k zákroku. Vzhledem k tomu, že v předních řadách rostlo napětí, rozhodli jsme se vyčkat stranou, bokem od ostatních účastníků, kteří se snažili dostat se z náměstí. V té chvíli svou roli zahráli nastrčení policejní provokatéři, kteří na několika různých místech začali nabádat dav ke konfliktu –⁠ skrytí policisté házeli plastové koše na své kolegy z pořádkové jednotky, nastrčená policistka dala před davem facku jednomu z demonstrantů, policie provedla první zákrok, naběhla do davu, část nastrčených provokatérů se za nimi schovala. Ti následně nastoupili do policejních aut a odjeli. Jiní provokatéři si vytáhli pásku policie, vzali do rukou teleskopické obušky a začali konflikt ještě více nafukovat. K zlomovému bodu došlo ve chvíli, kdy policie užila rozbušek poblíž kostela Sv. Mikuláše –⁠ v té chvíli se za obyčejné lidi šli postavit i lidé z našeho prostředí. Došlo k několika vzájemným útokům, kdy policii rozhodně nešlo o to rozehnat dav a uklidnit situaci, ale spíše o to vyburcovat dav před televizními kamerami k dalším náběhům. Následně policie zablokovala zepředu jednu z ulic, kterou se dalo náměstí opustit, a zezadu najela s vodním dělem, které začalo stříkat po účastnících. Všichni, co se v této ulici, která předtím byla jednou z mála částečně průchozích, nacházeli, tak zůstali zablokováni a došlo k zadržování a dalšímu sepisování všech lidí, kteří se v ulici nacházeli. Během této situace došlo i k momentu, kdy jeden ze zasahujících policistů bere českou národní vlajku jednomu z demonstrantů a kope do ní, což je zachyceno na videu stejně jako další provokace ze strany PČR. V současné chvíli nebylo proti žádné osobě aktivně se podílející na fotbalových aktivitách vznešeno žádné obvinění.

Distancujeme se tedy od jakéhokoliv spojování s vyvoláním konfliktu či se skutečností, že jsme se do Prahy přijeli pobít. Zároveň nesouhlasíme s výroky pana Hamáčka a později i pana prezidenta Zemana o „zvládnutém zásahu a o jeho přiměřenosti“, jelikož došlo k absolutnímu fiasku ze strany policie. Je pro nás nepochopitelné, že se něco takového může dít v demokratické společnosti –⁠ a ještě pod záštitou vlády a dalších ústavních představitelů naší země.

Tagy: