Policie přišla o oblíbeného člena. Zemřel pes Garrit, který pomohl vyřešit i vraždu

K policejním akcím neodmyslitelně patří cvičení psi. Ať už se jedná o hledání, dopadení, či vypátrání nebezpečných látek, policejní ovčáci jsou strážcům zákona vždy k ruce. Nejen pro psovody je proto vždy těžké, když jeden z jejich pomocníků odejde. Nyní se čeští policisté rozloučili s jedním z nejúspěšnějších psů Garritem. O smutné zprávě informovali karlovarští policisté na svém webu.

„Služební pes Garrit v první polovině letošního roku odešel do policejního nebe, kde už dovádí se svými čtyřnohými parťáky,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva. Garrit patřil k nejúspěšnějším služebním psům v historii Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje.

Německý ovčák se k policii přidal v roce 2015. Jeho kynologický kurz trval 16 týdnů. Strážcům zákona výrazně pomohl už po pár měsících ve službě. Tehdy přispěl k objasnění vraždy na Rotavě. „Bylo to hned na počátku naší společné služby. Nakonec to byl zřejmě jeden z našich největších úspěchů v jeho policejní kariéře,“ popsal Garritův bývalý pán, podporučík Ladislav Šedivec.

Jeho ztráta mě bolí doteď, říká policista

Garrit ve velmi nepřístupném terénu vyčenichal nůž – vražednou zbraň. „Byl to jeden ze stěžejních důkazů proti pachateli. Ve stejném roce ještě nalezl velkou část odcizených věcí z prodejny potravin na Sokolovsku,“ zavzpomínal Šedivec.

Služební pes také v roce 2018 pomohl v lese vypátrat pachatele dopravní nehody, který z místa utekl a skrýval se. „V Mariánských Lázních se Garritovi podařilo vyčenichat při pátrání pachatelku, která měla na svědomí těžké ublížení na zdraví. Když v Sokolově došlo k vykradení několika chat, Garrit dokázal nalézt část odcizených věcí, například jízdní kolo,“ doplnil policista.

Garrit ze služby odešel v únoru letošního roku. „Bohužel mu byla diagnostikována rakovina mízních uzlin, zavodnění plic. V tomto případě nebylo uzdravení možné,“ sdělil Šedivec, kterého odchod jeho parťáka silně zasáhl. „Byl to parťák s velkým P. Prožili jsme spolu velkou a úspěšnou část života, takže jsem z jeho odchodu byl pochopitelně zdrcený. Vždy jsem se na něj mohl spolehnout. Byl to člen naší rodiny, takže mě jeho ztráta bolí doteď,“ doplnil policejní psovod.

Garrit od Hradčanského rybníka se narodil v září roku 2013, zemřel v nedožitých osmi letech.

Tagy: