Krutě ho týrali, tělo se nenašlo. Dvojici z Břeclavska policie obvinila, obětí má být více

Policie zadržela dva muže, které obvinila z únosu mladého muže na Břeclavsku. Po několika dnech zemřel v domě na Svitavsku, tělo se zatím nenašlo. Oba zadržení jsou ve vazbě, řekl v pondělí novinářům vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek z pardubického krajského policejního ředitelství.

Policisté oznámení o možném trestném činu získali letos 10. února. Podle jejich zjištění 28letého muže loni v létě unesl 35letý muž a jeho 30letý známý na jižní Moravě. Podezřelí muže napadli, vzali do auta a odvezli do domu v Pohodlí na Svitavsku. Podle policie bylo podobných případů zřejmě více.

ČTĚTE TAKÉ: Policie má tři verze tragédie v Předlicích. Rodiče s dětmi se ocitli v pasti.

Šimek uvedl, že unesený byl uvězněn v domě ve sklepě. Byl svázaný a únosci jej krutě týrali, řekl. „Fyzicky ho napadali, týrali ho za pomoci nějakých nástrojů. Muž po několika dnech zemřel. Oba muži se pak snažili těla zbavit takovým způsobem, aby nebylo, pokud možno, vůbec možné ho dohledat a v případě, že by bylo nalezeno, maximálně ztížili identifikaci těla oběti,“ řekl Šimek.

Mladší obviněný se k činu přiznal, v minulosti byl sedmkrát trestán za majetkové a drogové delikty. Starší odmítl vypovídat. Má za sebou deset stíhání převážně za násilnou a majetkovou trestnou činnost.

Oba byli obviněni ze zbavení osobní svobody s následkem smrti. Motivem činu byl údajně majetkový delikt oběti vůči únoscům, snad šlo o drobné krádeže, uvedla policie.

Uživatelem domu byl starší z únosců. Vybudoval si kolem sebe atmosféru strachu, protože byl vyznavač bojového umění a fyzicky velmi zdatný. Podobně násilnickým způsobem se choval vůči dalším lidem v domě v Pohodlí. „Něco takového jsem snad ještě nezažil,“ řekl vedoucí pardubických krajských kriminalistů.

Násilí i vůči ženám

Dům fungoval jako squat, v němž žili i drogově závislí a kde platila jakási pravidla. Kdo je porušil, byl trestán, napadán, omezováním na svobodě a pohybu. Násilí podle policie směřovalo nejen vůči mužům, ale i ženám. „Těch lidí domem určitě prošlo hodně,“ uvedl Šimek.

Policie vyzvala všechny, kteří by mohli přispět k objasnění činu i dění v domě v Pohodlí nebo s ním mají osobní zkušenost, aby ji kontaktovali. Nemusejí se už obávat, že se jim násilníci pomstí, neboť jsou ve vazbě. Rodině zemřelého policie poskytla psychologickou pomoc.

Pokud oba muže soud uzná vinnými, hrozí jim osm až 16 let vězení. Právní kvalifikace by se ještě mohla změnit stejně jako počet poškozených.

Tagy: