Kvůli pár stovkám zavraždil tři seniorky a desítky žen přepadl. U soudu Sláma zapíral

Nejznámějšími vrahy seniorů jsou v Česku manželé Stodolovi. Zdaleka ale nejsou jediní, kdo si za své oběti vybrali bezbranné, často handicapované důchodce. Dalším z takových agresorů byl Miloslav Sláma. Muž, který se i kvůli několika stokorunám neostýchal použít toho nejbrutálnější násilí. Jeho oběti z řad starších žen končily v nemocnicích s vážnými zraněními a některé nepřežily vůbec. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Zazněl zvonek a starší žena, která právě přišla z nákupu, se vrátila zpět ke vchodovým dveřím. Odemkla a zvědavě pohlédla kukátkem do chodby. Přede dveřmi stál ježatý blonďák. Vypadal sympaticky, a tak žena pootevřela dveře od bytu. Chránil ji přeci ještě řetízek na dveřích. Muž slušně pozdravil a začal hned vyprávět. Prý chtěl v domě navštívit své známé, jenže bohužel, nebyli doma. Stařenku proto prosil o tužku a kousek papíru, aby jim mohl nechat vzkaz přede dveřmi. Byl milý, slušný, choval se galantně. Starší žena neměla důvod mu nepomoci. Sundala ze dveří řetízek a muže pustila k sobě do bytu. Nebyla první a ani poslední.

ČTĚTE TAKÉ: Po matce dvou dětí se slehla zem. Lidé kritizují policii, do akce jde slavný vyšetřovatel

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Pro Miloslava Slámu byla taková taktika typická. Využíval dobrosrdečnosti starších dam pravidelně. Několik jich už přepadl. Bral to jako ten nejjednodušší způsob, jak přijít k penězům. Ve třech případech se ale jeho loupeže vymkly kontrole. Jeho brutální způsoby některé starší a slabší ženy nevydržely. Z lupiče se tak snadno přeměnil na vraha.

První vražedný útok se odehrál v březnu roku 2002. Sláma si vybral ženu z Bělehradské ulice v Praze. Všiml si jí, když šla s taškou z nákupu, a sledoval ji až do jejího domu. Když se dokázal lstí dostat až za dveře jejího bytu, brutálně na ni zaútočil. Ženu našli později sousedé přivázanou její vlastní šálou k židli. Byla poraněná, silně dehydratovaná, na pokraji smrti. Samotný útok přežila, ale několik dní bez jídla a vody způsobily stařence selhání životně důležitých orgánů. I přesto, že se ji lékaři po jejím objevení snažili zachránit, žena nakonec v nemocnici zemřela.

Neměla šanci přežít

Podruhé Miloslav Sláma zaútočil podobně brutálně až o rok později. Tehdy si vyhlédl jednadevadesátiletou stařenku, která navíc špatně viděla. Vytipoval si ji před spořitelnou a domníval se, že u sebe bude mít větší obnos peněz. U jejího domu použil znovu tu samou taktiku jako u předchozích případů. Uvnitř bytu pak ženu začal škrtit. Zezadu tlačil na hrdlo a druhou rukou jí surově zakrýval obličej. I přes volání o pomoc žena neměla šanci takový útok přežít. Než přišel první soused, který uslyšel stařenčino volání, vrah už byl pryč. Paradoxní bylo, že ukradl pouze několik stokorun.

Třetí útok byl veden ještě větší silou. Soudní lékař později u třetí zemřelé objevil zlomené kosti včetně hrudní, zlomené obratle i žebra. V tomto případě Sláma seniorku udusil jejím šátkem, který jí strčil do úst. Když mrtvolu ženy objevil po několika dnech její syn, u stolu podle policejní zprávy stál ještě nákup. Není tak pochyb, že Sláma si ženu znovu náhodně vytipoval během její cesty z nákupu domů.

Kriminalisté tehdy prověřovali hned několik podezřelých, brzy se ale začali nejvíce zajímat právě o Slámu. Důkazů ale bylo málo. V té době už trojnásobný vrah stihl před dopadením napadnout další čtyři ženy. Ty naštěstí jeho útoky přežily.

Vrah tvrdil, že si jeho oběti nic nepamatují

V soudní síni se Sláma bránil jednoduchým argumentem. Zatvrzele odmítal všechna obvinění a tvrdil, že si jeho oběti nic nepamatují. Mluvil o stařecké demenci a slabé paměti. Přeživší oběti jeho běsnění nevěřily vlastním uším. Znalci před soudcem popsali Slámu jako bezohledného brutálního agresora.

Vyšlo najevo, že jakékoliv dobré úmysly před svými oběťmi chorobně předstíral a šlo mu jen o finanční zisk. Nakonec mu byly prokázány tři vraždy, další případy soud kvalifikoval jako pokusy o vraždy a desítky dalších přepadení soudce ohodnotil „pouze“ jako loupeže. Dne 6. října roku 2004 bylo rozhodnuto o doživotním trestu.

Tagy:
peníze nemocnice krádež vrah lékař senioři soud Česko Praha loupež řetízek Zvlášť závažné zločiny Miloslav Sláma