Policie zadržela přes tisíc příznivců Navalného. Situace v Petrohradě a Moskvě houstne

Situace v Moskvě je napjatá

Nesouhlas s úterním odsouzením Alexeje Navalného vyjadřuje přes dva tisíce demonstrantů v Petrohradě a Moskvě. Policisté zadrželi více než 860 protestujících v hlavním městě a zhruba 175 lidí v Petrohradě. Už během soudního procesu se v okolí budovy, kde byl rozsudek vynesen, pohybovalo na čtyři sta příznivců šéfa opozice. Všechny ale policie zadržela.

Navalného štáb už v době před začátkem soudního řízení vyzval Rusy, aby na jeho podporu vyšli do ulic a demonstrovali. Podle odhadu spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa je nyní v Moskvě kolem 500 protestantů. Podle serveru OVID-Info však bylo v hlavním městě zadrženo již přes 860 osob. „Dá se očekávat, že protesty budou sílit hlavně o víkendu. Policie je na ně ale připravená,“ míní Just.

Menší skupiny stoupenců Navalného se scházely na různých místech v centru Moskvy, popsal server The Moscow Times. Kolem 23:00 místního času pochodovalo centrem ruského hlavního města odhadem na dva tisíce protestujících, informoval server Meduza.

Hlavní tepny města, jako je Rudé a Puškinovo náměstí nebo sídlo tajné služby FSB, jsou obklíčeny policií. „Vše hlídají, a kdokoliv by přišel demonstrovat, bude usazen do antonu a čeká ho vězení. Protesty se dají očekávat, ale čeká je i režim,“ vysvětlil.

Kvůli Navalnému se čeká i vyostření sankcí

Advokát Navalného prohlásil, že bude dnešní rozsudek soudně napadat, aby došlo k jeho zmírnění, nebo dokonce zrušení. „Je zde také možnost, že se zkusí obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Ten už před sedmi lety dnešní obvinění, za které byl Navalnyj odsouzen, zrušil,“ komentoval Just.

Dá se navíc očekávat, že Evropská unie (EU) zaujme tvrdou pozici vůči Rusku. „Budou dodatečné sankce ve spojitosti s Navalným. Rusko s tím počítá. Kreml ale EU varoval, aby nedocházelo k sankčnímu tlaku. Nepomůže to podle něj k diskusi, ale k tomu, že Kreml bude reagovat podobným způsobem,“ vysvětlil Just.

Rozsudek, který si v úterý Navalnyj v soudní síni vyslechl, zarazil především jeho manželku. „Byla s ním v soudní síní, s Navalným si vyměňovali milá romantická gesta. Nakonec ale byla rozsudkem otřesena,“ uvedl Just a dodal, že se dalo čekat, že Navalného soud nepropustní na svobodu, jeho žena si však trest zřejmě nepřipouštěla. Rozsudek rozčílil nejen jeho spolupracovníky, ale i zmiňované občany Ruska.

Tagy: