Policie zapečetí domov a ordinaci Cimického, chce ho vyslýchat. Jeho tým mluví o „honu“

Jan Cimický ve své ordinaci v centru Modrá laguna

Psychiatr Cimický leží v nemocnici

Bydliště a zároveň ordinaci obžalovaného psychiatra Jana Cimického střežili policisté a chystají se ho zapečetit, sdělil redakci CNN Prima NEWS policejní mluvčí Jan Daněk. Právě v pražském centru duševního zdraví Modrá laguna ho měla podle deníku Blesk v bezvědomí po údajném předávkování léky najít sekretářka. Soudní líčení, které mělo začít zhruba za dva týdny, bude nejspíše odročeno, uvedl pro CNN Prima NEWS advokát Jan Černý.

Cimického v sobotu převezla sanitka do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Psychiatra má po zlepšení zdravotního stavu kvůli okolnostem převozu do nemocnice vyslechnout policie. Za dva týdny se měl u soudu zodpovídat ze čtyř znásilnění svých pacientek a více než tří desítek případů vydíraní. Tým Cimického spolupracovníků z centra duševního zdraví označil celou situaci za „hon“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cimického předávkování mě nepřekvapilo, říká jeho blízký přítel. Bendová psychiatra nelituje

Modrá laguna byla podle Blesku místem, kde se Cimický předávkoval, proto k ordinaci vyrazili policisté. „Jde o možné místo události. Čeká se na zdravotní stav muže, kterého se událost týká, abychom zjistili, co se v bytě vůbec stalo. Pak dojde buď k ohledání místa, nebo to naopak nebude potřeba. Do té doby bude místo střeženo,“ sdělil deníku policejní mluvčí Richard Hrdina.

Policisté později místo opustili a rozhodli se jej zapečetit, sdělil redakci CNN Prima NEWS mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Poskytování dalších informací k případu si podle policie zároveň vyhradilo státní zastupitelství.

Samotné centrum duševního zdraví se za svého primáře dříve postavilo, v souvislosti s nařčeními desítek žen hovoří o „honu“ na Cimického. „Vážení pacienti, bohužel jsme zjistili, že Policie České republiky v rámci ‚honu na MUDr. Jana Cimického, CSc.‘ si bez vašeho souhlasu vyžádala vaše osobní údaje od zdravotních pojišťoven a policejní orgány vás zřejmě budou kontaktovat s dotazy na MUDr. Cimického,“ uvedl tým Modré laguny na svých webových stránkách s tím, že situaci řeší s právníky.

Bez obžalovaného soud nezačne

Začátek soudního projednávání se zřejmě kvůli psychiatrovu zdravotnímu stavu posune. „Hlavní líčení bude s největší pravděpodobností odročeno. Bez obžalovaného prostě začít nemůže. Soud bude zdravotní důvody respektovat, ale pokud by měla neschopnost účasti trvat nepřiměřenou dobu, určitě si vyžádá stanovisko znalce. Tato doba je individuální, zváží ji soud,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS advokát Jan Černý.

Soudní jednání se podle něj může posunout i v intencích několika let. „Netroufnu si odhadovat, jak dlouho bude trvat neschopnost obžalovaného účastnit se jednání. Délka bude jinak hodně záležet na počtu svědků. Velmi zhruba bych ji odhadoval na dva roky,“ doplnil. V případě smrti Cimického by bylo podle právníka trestní stíhání zastaveno.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cimický brzy stane před soudem. Tři nejzávažnější činy jsou ale promlčené

Tagy:
policie znásilnění Jan Cimický sexuální obtěžování Centrum duševní pohody Modrá laguna Policie České republiky Státní zastupitelství ČR Modrá laguna