Kritická situace: USA mohou Ukrajině prohrát válku, míní experti. Hrozí útok na klíčové město

Ukrajinští vojáci 71. brigády Jaeger pálí z houfnice M101 na ruské pozice na frontové linii u Avdijivky v Doněcké oblasti na Ukrajině v pátek 22. března 2024.

360° (96)

Pokud Spojené státy brzy Ukrajině neuvolní peníze, tak jí prohrály válku. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Situace je kritická i podle bezpečnostního analytika Jiřího Vojáčka. Upozornil mimo jiné na spekulace o tom, že Rusové začnou ofenzívu směrem na Charkov, který tvoří hlavní opěrný bod ukrajinské obrany na východní frontě.

Vnitropolitické rozpory ve Spojených státech v posledních týdnech zablokovaly většinu další pomoci Ukrajině. Proti pomoci napadené zemi jsou v Kongresu hlavně republikáni. Podpora Ukrajiny tedy nyní leží hlavně na bedrech Evropy a Kanady.

ČTĚTE TAKÉ: Vstoupili jsme na okraj Časiv Jaru, tvrdí Rusové. Ukrajina to popírá, v oblasti se bojuje

„Jak vidíme, některé země mají dost práce s tím, aby Ukrajině dodaly to, co slíbily,“ uvedl v pořadu 360° Vojáček. Podle něj by v případě dlouhodobějšího výpadku pomoci ze strany USA ostatní spojenci nebyli schopni Spojené státy nahradit.

„Finanční tíže pomoci Ukrajině leží na Spojených státech, a jestli USA v nějaké rozumné době neuvolní peníze, tak Ukrajincům prohrály válku,“ doplnil Hynek. Podle něj nebude Evropa nikdy schopná případný výpadek Spojených států objemem výroby či zdroji nahradit.

Situace je podle Vojáčka kritická. Připomněl vyjádření ukrajinských představitelů, podle kterých obránci čelí soustavnému tlaku Rusů. „V posledních dnech se začíná spekulovat o tom, že by Rusové mohli zahájit velkou ofenzívu směrem na Charkov. Pokud by město padlo, zmizel by tím hlavní opěrný bod obránců na východní Ukrajině,“ sdělil Vojáček.

V takovém případě by podle jeho názoru pravděpodobnost, že by východní Ukrajina znovu získala zpět ztracená území, byla minimální.

Tagy: