Policista v Manchesteru brutálně napadl ležícího muže: Kopnul ho do obličeje a dupnul na hlavu

Policista brutálně napadl muže na letišti v Manchesteru.

Policista v Manchesteru napadl muže

Na sociálních sítích vzbudil v úterý rozruch brutální zákrok policisty na letišti v Manchesteru. Video, které obletělo internet, zachycuje, jak strážník kopnul do obličeje ležícího muže – muslima. Poté mu ještě několikrát dupnul na hlavu. Podle listu The Guardian hrál v incidentu klíčovou roli rasismus.

Manchesterská policie ve svém vyjádření uvedla, že v úterý večer vyjela na letiště kvůli potyčce několika lidí muslimského vyznání. Následně došlo k bitce, při níž několik mužů zaútočilo na policisty, tři z nich zranilo, přičemž přítomná policistka utrpěla zlomeninu nosu.

ČTĚTE TAKÉ: Zvrat v případu zavražděné házenkářky zabalené do igelitu. Policie obvinila podezřelého

Video však ukazuje události z druhé strany. Je na něm vidět, jak policisté nejdříve hrozí rozzlobeným muslimům vytaženými tasery. Situaci pak ale jeden z policistů eskaluje a kopne do obličeje ležícího muže. Pak mu ještě několikrát dupne na hlavu. Podle deníku The Guardian hrál v tomto surovém chování hlavní roli rasismus. Celý incident skončil zatčením čtyř mužů. Agresivní policista byl později suspendován.

Bývalý dlouholetý příslušník manchesterské policie Dal Babu uvedl, že použitá síla byla naprosto nepřiměřená vůči muži, který byl „fakticky bezbranný“. „Jedná se o velmi závažný incident a v době, kdy je důvěra v policii tak nízká, je to další příklad, který lidi znepokojuje,“ vysvětlil Babu. Dodal také, že se o případ bude pravděpodobně zajímat ministerstvo vnitra. „Je zapotřebí to efektivně řešit a nejsem si jistý, zda Policie Velkého Manchesteru má potřebné dovednosti, aby zvládla práci s komunitami a pokusila se snížit napětí,“ sdělil.

Zveřejněné záběry vzbudily v mnohých lidech zlost. Několik stovek lidí šlo hned následující den protestovat před příslušnou policejní stanici. „Protest, který se konal před stanicí a týkal se zásahu na letišti v Manchesteru, skončil v poklidu, bez jakéhokoliv incidentu,“ uvedl zástupce vrchního konstábla Wasim Chaudhry v prohlášení pro BBC.

Právník dvou zatčených mužů Akhmed Yakoob uvedl, že zdokumentoval všechna zranění svých klientů a oficiálně podá stížnost na policisty za napadení a způsobená zranění. Informoval o tom web Sky News.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nešvary u ochránců nejmocnějších? Kauza policejní elity může skončit u poslanců ve výboru

Tagy: