Jsme ještě naživu, volaly zoufalé děti. Proč texaská policie nezasáhla proti střelci dřív?

Policisté zasahují u střelby v texaské škole ve městě Uvalde

Texaské městečko Uvalde se jen těžce vzpamatovává ze šoku

Americká média získala do rukou policejní nahrávky, které zachycují rozhovor zasahujících bezpečnostních složek a studentky při střelbě na základní škole v Uvalde. Z nahrávky vyplývá, že policie věděla, že střelec je ve stejné místnosti jako děti a že řada školáků stále žije. Přesto bezpečnostní složky čekaly nejméně 45 minut před školou.

Minulé úterý zastřelil 18letý Salvador Ramos na základní škole v texaském městě Uvalde 21 lidí, z toho 19 dětí a dvě učitelky. Střelec byl v budově 77 minut, než ho bezpečnostní složky zlikvidovaly. Na místě zasahovala policie i členové pohraniční stráže.

Muži zákona dorazili k místu tragédie relativně brzy. Přesto před školou vyčkávali nejméně 45 minut. Na místě v tu dobu přitom už byli také rodiče žáků, kteří chtěli zasáhnout. Policie jim v tom ale bránila. Původně argumentovala tím, že střelec se údajně zabarikádoval sám v místnosti a nepředstavuje již pro děti ve škole nebezpečí. Vyčkáváním prý policisté chtěli zabránit eskalaci násilí.

Jenže policejní verzi příběhu odporují nově zveřejněné nahrávky, které získala i americká CNN. Z nich vyplývá, že zasahující složky věděly dvě podstatné věci, které zprvu zamlčely – jednak, že střelec je v místnosti s dětmi a zabíjí, a také, že řada lidí je ve třídě stále naživu.

„Třída číslo 12, můžeme… je někdo v budově?“ zeptala se dispečerka. „Děti říkají, že je v místnosti. Je tam spousta obětí. Mnoho obětí právě teď,“ předávala žena informaci ostatním.

Byla to chyba

Mluvčí Texaského úřadu pro veřejnou bezpečnost Steven McCraw měl fakt, že střelec byl s dětmi stále v místnosti, na tiskové konferenci zamlčet. „Holčička v telefonu se představila a zašeptala, že je ve třídě 12. Ve 12:10 zavolala znovu a řekla, že je tam několik mrtvých. Pak ještě jednou ve 12:16 a sdělila, že je v místnosti asi osm nebo devět žáků naživu,“ řekl tehdy. Nyní tvrdí, že jinou informaci neměl.

Střelec byl ve škole 77 minut, než policie a pohraniční stráž vnikly na místo činu pomocí klíče a zabily agresora. Původní vyšetřování tvrdilo, že se policie mylně domnívala, že ve škole už není aktivní střelec, a proto přikázala zasahujícím týmům, aby do třídy nechodily.

Před školou tak čekalo 20 policistů, zatímco vrah zabíjel malé děti.

„Bylo to špatné rozhodnutí. Na to není výmluva,“ uznal McCraw.

Tagy: