Policie varuje před nebezpečím: Z kamionů padají kusy ledu, kry mohou i prorazit čelní sklo

Led padající z kamionů může představovat pro řidiče velké nebezpečí.

Z kamionů padá led, policie varuje před nebezpečím

Sníh a led padající z nákladních aut kvůli počasí představují velmi aktuální nebezpečí. Projevilo se už i v policejních statistikách. V některých případech kusy ledu dokonce prorazily čelní sklo. Řidiči kamionů si ale stěžují, že nemají možnost, jak led z návěsů odstranit.

Jihomoravští policisté hledají svědky dopravní nehody z 8. ledna mezi Břeclaví a Hodonínem. Na řidičku v osobním autě spadl kus ledu a prorazil čelní sklo. Odletěl pravděpodobně z bílého nákladního auta jedoucího v protisměru. Se zraněním musela žena do nemocnice.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf SNS Andrej Danko odjel od nehody: Se sloupem nelze sepsat pojistnou událost, brání se

Podobný incident zdaleka ale nepotkal jenom ji. „Na rovince proti mně jel kamion a z něj odlétl asi metr dlouhý kus ledu. Spadl přímo do předního skla. Byla to velká pecka. Jsem rád, že kra neprolétla dovnitř. Sklo se vysypalo po celé kabině,“ řekl CNN Prima NEWS řidič poškozené dodávky.

„Přes noc na návěs trošku zaprší nebo zkondenzuje mlha. Nad ránem voda zmrzne a změní se v ledovou plotnu. Řidič nákladního automobilu o tom to kolikrát ani nemusí vědět. Po určité době se ale led začne uvolňovat a buď začne létat po kusech, nebo celá plotna sjede najednou, třeba v zatáčce,“ řekl dopravní expert Roman Budský.

Řidiči nákladních automobilů se shodují, že by auta očistili rádi, ale nemají kde a jak. „Vylézt na návěs je poměrně nebezpečné. Ujede vám noha, spadnete a kdo vám dá odškodné? Nikdo,“ řekl jeden z nich CNN Prima NEWS.

Když už se stane nehoda, může být problém i v hledání viníka. Řidiči kamionu o ní totiž s velkou pravděpodobností nemusí ani vědět. Doporučením je proto zapnutá palubní kamera.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Řidič na Slovensku vletěl na čerpací stanici, úplně zdemoloval stojany

Tagy: