Škola Plaváček se topí v problémech? Policie zahájila vyšetřování, majitelka je překvapená

Plavání s dětmi láká řadu rodičů. (Ilustrační snímek)

Kriminalisté začali vyšetřovat kontroverzní kurzy plavání kojenců

Kriminalisté začali vyšetřovat kontroverzní kurzy plavání kojenců. Plavecká škola Plaváček své služby nabízí napříč Českem. Podle právníka by provozovatelce mohl hrozit až osmiletý trest vězení.

Křik, pláč, strach z vody, nucené potápění miminek nebo tlak ze strany lektorek. To jsou nejčastější výtky maminek, které kurzy se svými ratolestmi navštěvovaly. „Rozhodně si nemyslím, že to, co se tam děje, v Plaváčku, je v pořádku. Budu ráda, když se tato informace rozšíří co nejdál. Přestože má dcera na kurzu byla před rokem, je na ní stále patrný strach z vody,“ řekla bývalá účastnice kurzu Renata Vodičková.

ČTĚTE TAKÉ: V bazénu na Kladensku se utopil malý chlapeček. Úřady neměly ponětí o jeho existenci

Kontroverzní praktiky, které měly na kurzech probíhat, nyní začali prověřovat policisté. „Pražští kriminalisté se už oznámením zabývají a v současné chvíli zahájili úkony trestného řízení, kdy postupně vyslýchají poškozené maminky,“ uvedla mluvčí pražských policistů Kristýna Zelinková.

Majitelka plavecké školy se brání

Redakce CNN Prima NEWS již v minulosti zjistila, že na kurzech několikrát museli zasahovat záchranáři kvůli tonutí. I přesto majitelka plavecké školy své metody hájí. V pondělí ji redakce kontaktovala, aby okomentovala kroky policie. „Nevím o tom. Policie mě nekontaktovala,“ řekla majitelka plavecké školy Blanka Sudíková Kolářová.

Podle osloveného právníka majitelce plavecké školy hrozí až několikaletý pobyt za mřížemi. „Vidím tu možnost pro trestní čin týrání svěřené osoby, kdy pachateli hrozí až pět let odnětí svobody. Ale upozorňuji, že ta kvalifikace se může rozšiřovat a může dosahovat až osmiletého trestu,“ uvedl právník Jan Černý.

Advokát zároveň dodal, že policisté si k celému případu s největší pravděpodobností přizvou i znalce. Ti budou hodnotit, jestli jsou kurzy zdraví nebezpečné.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Němci na koupalištích nehlídají děti a koukají do mobilů. Jak jsou na tom čeští rodiče?

Tagy:
policie společnost potápění plavání děti Česko trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva Plaváček