Policisté v Novém Jičíně zachraňovali Polky topící se v řece. Jedna měla přes tři promile

Novojičínští policisté v sobotu odpoledne vyjížděli k záchraně dvou Polek, které se topily v řece Jičínka. Ženám hodili lana a poté je vytáhli na břeh. Jak se posléze ukázalo, příčinou záchranné akce byla přemíra alkoholu.

Oznámení o topících se osobách přijali policisté v sobotu krátce před 16. hodinu. Hlídka okamžitě zamířila ke splavu u Jeremenkovy ulice. „Jen několik minut od oznámení policisté přejeli na místo a viděli skupinku osob, která se snaží zachránit dvě topící se ženy, což se jim nedařilo,“ informovala policejní mluvčí Eva Michalíková.

Jedna žena už byla sice na břehu řeky, ale nemohla se po strmém vydlážděném svahu dostat výše. Druhá žena zůstávala stále v řece zhruba metr od břehu v blízkosti svahu. Obě byly velmi vysílené. Policisté ihned po příjezdu hodili lano nejprve ženě, která se topila, a bezpečně ji vytáhli. Poté totéž učinili i u ženy na břehu.

Muž skončil v péči záchranářů

Už při záchraně si muži zákona všimli, že obě ženy byly nejspíš posíleny alkoholem. „Což se nakonec potvrdilo dechovou zkouškou. Starší 35leté ženě, která se topila, byla naměřena hodnota alkoholu přes 3,20 promile. Druhé 27leté ženě policisté naměřili hodnotu alkoholu v dechu přes 1,80 promile. Obě topící se ženy byly cizinky a byly předány do rukou lékaře,“ řekla mluvčí. Podle informací CNN Prima NEWS šlo o ženy polské národnosti.

Na Novojičínsku přitom nešlo o jediný případ záchrany topících se lidí, se kterým se museli policisté v sobotu potýkat. Zachraňovali také muže, který spadl do koryta řeky Lubiny ve městě Příbor. Podle informací svědkyně, měl muž jít se psem, z nějakého důvodu se měl převážit a poté po kamenném břehu sjet do koryta řeky. „Jak se ukázalo, 67letý muž byl také pod vlivem alkoholu. Z důvodu jeho podnapilosti se však nedokázal podrobit dechové zkoušce. Se zraněním byl předán do rukou záchranářů,“ doplnila Michalíková.

Tagy:
alkohol Policie ČR řeka záchranná akce Polka Nový Jičín Příbor okres Nový Jičín cizinky Lubina Jičínka