Politici: Evropa má problém s neřízenou migrací. Lidé, kteří tu nemají co dělat, musí pryč

Jiří Pospíšil a Robert Šlachta v pořadu 360°

360° 6.11.2023

Evropa bojuje s neřízenou migrací, která ohrožuje bezpečnost místních obyvatel, shodli se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) a předseda hnutí Přísaha a bývalý elitní policista Robert Šlachta. Jediným způsobem, jak zabránit katastrofě, je podle politiků hlídání vnějších hranic a urychlené vracení lidí, kteří v Evropě „nemají co dělat“.

„Čím dál více lidí na Západě považuje neřízenou migraci za obrovský problém,“ upozornil Pospíšil ve vysílání CNN Prima NEWS. Zdůraznil, že se nejedná ani tak o problém Evropské unie, která migraci nezvládá v posledních letech, jako spíše západních států, které už od konce druhé světové války na své území pouštěly osoby ze třetích zemí bez nějaké větší regulace.

ČTĚTE TAKÉ: K čemu je Izraeli atomová bomba? Hamás od útoku neodradila. Odpovědí je úhlavní nepřítel

„Západ má velký problém a pokud nebude v tomto směru nekompromisní a vlády nebudou jednoznačně trestat podporu terorismu a vyhošťovat za ni, bude západní Evropu ohrožovat antisemitismus a i nadále budeme svědky dalších útoků na židovskou kulturu,“ varoval europoslanec.

Podobný názor sdílí i Šlachta. „Musíme sledovat každý projev, který se vymyká zákonem povoleným demonstracím a ten postihovat. Takoví lidé nemají u nás v Evropě co dělat, protože naším úkolem je v prvé řadě chránit naše občany,“ uvedl a dodal, že liberální přístup očividně nebyl dosud něčemu platný, protože se občané Evropské unie cítí nekomfortně.

Oba politici se shodli, že jedinou možností, jak zabránit ještě většímu vyhrocení situace, je ochrana vnějších hranic Evropy i urychlené navracení lidí, kteří nemají nárok na politický azyl. Pospíšil také v této souvislosti zdůraznil, že „nemůžeme být bohužel úplně solidární a liberální ke zbytku světa, který se má hůře než Evropa.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Války ve světě zhoršily i bezpečnost Česka. Je třeba jednat, shodli se Žáček a Vildumetzová

Tagy: