Politická válka uvnitř Ukrajiny. Proti Zelenskému se staví jeho exporadce, chce jej porazit

Ukrajina se již téměř dva roky brání proti ruské invazi a zdá se, že na povrch vyplouvá i vnitřní válka, tentokrát politického rázu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj totiž čelí svému bývalému poradci Oleksiji Arestovyčovi, který jeho včetně celého vedení země kritizuje za způsob, jakým bojuje s Ruskem. Mimo to se Arestovyč rozhodl proti Zelenskému kandidovat v příštích prezidentských volbách.

Arestovyč patřil k nejvýraznějším tvářím Zelenského okolí, která často hovořila do médií ohledně ukrajinské obrany. V lednu však na svůj post poradce při prezidentské kanceláři rezignoval po svých výrocích ohledně raketového útoku v Dnipru, jejž přičítal ukrajinské protivzdušné obraně.

Ze Zelenského muže se nyní stal jeho odpůrce. Kritizuje jej za vedení války, vadí mu například údajně přehnaná posedlost Kyjeva dobýt Bachmut. „Pro zachování mýtu o pevnosti jménem Bachmut bylo ztraceno mnoho vojáků, vybavení a zdrojů,“ nechal se podle listu Society.comments.ua slyšet Arestovyč.

Zelenskyj a spol. podle něj sice dobře začali bránit svoji zemi, ale pokračování jim už tak hladce nejde. Arestovyč míní, že nynější ukrajinský prezident již nemá co nabídnout. „Naše vedení utlumilo podnikání, osobní svobody a politické soupeření, místo toho se hádá se sousedy a spojenci, podporuje korupci,“ komentoval dále Zelenského exporadce.

Ten se proto rozhodl proti Zelenskému kandidovat na prezidenta. Není přitom zcela jasno, kdy volby ve válkou zmítané zemi proběhnou. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba však podle agentury Reuters uvedl, že Zelenskyj vyhlášení voleb zvažuje.

Hlava státu však zároveň ve svém pondělním projevu oznámila, že mluvit v době války o volbách není zodpovědné. „Všichni chápeme, že nyní, během válečného stavu, kdy před sebou máme mnoho výzev, je absolutně nezodpovědné a tak nějak lehkovážné pouštět se ve společnosti do tématu voleb,“ prohlásil v projevu k národu Zelenskyj.

Ambice nad vlastní zemí?

Sám Arestovyč to za své výroky schytává například od svého bývalého kolegy v prezidentské kanceláři Mychajla Podoljaka.

„Bohužel jsme tu vždycky měli dost lidí, kteří staví vlastní ambice nad objektivní realitu nebo zájmy země jako celku,“ komentoval Podoljak v rozhovoru pro agenturu Unian. Přímo do Arestovyče se opřel kvůli jeho výrokům, ve kterých měl prý naznačovat možné příměří s Ruskem.

„Jakýkoliv podobný narativ je extrémně útočný proti Ukrajině. Jako když někdo řekne: Všichni jsme prohráli a jsme povinni pokleknout před Ruskem, abychom se dohodli na míru,“ pokračoval Podoljak.

Jeho exkolega podle něj uráží také památku padlých ukrajinských vojáků a snaží se pouze využít aktuální depresi mnohých Ukrajinců, aby si „získal body na popularitě“. „Takhle to nemůže být. Musíte počkat, až se vaše země, která se koupe v krvi, dostane ke konci konfliktu,“ dodal Podoljak.

Tagy:
válka Ukrajina volby Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dmytro Ivanovyč Kuleba Oleksij Arestovyč ruská invaze na Ukrajinu Mychajlo Podoljak UNIAN