Poslanec sto tisíc, ministr téměř dvě stě. Jak budou vypadat platy politiků?

Jednání Poslanecké sněmovny k vyhlášení nedůvěry vládě 1.9.

Platy politiků porostou

Celkem 102 tisíc korun hrubého měsíčně by mohli nově brát řadoví poslanci. Někteří ministři potvrdili, že nezmrazí platy politikům, jak tomu bylo doposud. Společně se mzdou se ústavním činitelům zvýší i paušální náhrady. Část opozice tento krok kritizuje.

Politici, soudci i státní zástupci mají zmrazené platy na úrovni roku 2020. Od ledna jim ale skokově narostou, opatření totiž skončí s letošním rokem. „V této době probíhají soudní žaloby na stát, proto neplánujeme prodloužení tohoto stavu,“ vysvětlil krok vlády ministr financí Zbyněk Stanjura.

Od příštího roku si tak pravděpodobně polepší prezident republiky. A to o více než 38 tisíc. Měsíčně by si od ledna přisel na 341 tisíc plus náhrady ve výši 317 tisíc korun. Premiér by od příštího roku měl 274 tisíc korun měsíčně a k tomu náhrady ve výši 35 tisíc koun.

Hrubý měsíční plat řadového poslance bez dalších funkcí se v takovém případě od ledna zvedne z 90 800 na 102 tisíc korun plus paušální náhrady v rozpětí 53 100 až 72 100 korun. Ministr bude brát 195 300 korun a k tomu náhrady ve výši 28 500 korun.

Platy se politikům zmrazily kvůli pandemii. Teď ale někteří tento krok kritizují. „Platy veřejných činitelů mají být navázány na platy ve veřejné sféře,“ domnívá se předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Část opozice žádá, aby zmrazení pokračovalo, a to i kvůli energetické krizi. „Vládní pětikoalice chce, aby se jim platy zvýšily a aby mohli jejich poslanci sosat plnými doušky a chrochtat u korýtek, dokud to jde,“ říká Tomio Okamura, který 20. října oslaví jubilejních deset let v parlamentu.

Podobně skeptická k možnému navyšování je i Alena Schillerová (ANO). „Pokud se vláda takto postaví k platové otázce, bude muset být schopná své kroky občanům vysvětlit. A to podle mě není.“

Na platy ústavních činitelů počítá návrh státního rozpočtu na příští rok s částkou bezmála šest a půl miliardy korun.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: