Politolog: Babiš boduje v menších obcích, lidé tam neřeší jeho střet zájmů

Andrej Babiš

360° 21.9.2021

Do sněmovních voleb zbývají necelé tři týdny. Politolog Vratislav Dostál i letos očekává velké rozdíly mezi výsledky ve větších městech a v malých obcích. Z nich to voliče prý nejvíce táhne k premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Lidé z vesnic často volí spíš intuitivně, na politiku koukají mnohem praktičtěji,“ řekl Dostál v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Politolog Vratislav Dostál napsal společně se sociologem Danielem Prokopem reportážní knihu Česká jízda.

„Nerozumíte příčinám nástupu Zemana a Babiše? Vydejte se na road trip po českém a moravském venkově a pochopíte to. Jak se tu žije lidem ve srovnání s časy před revolucí? Jak to mají s prací, obchody a hospodou? A co velká politika, mají na ni čas?“ píše se v úvodu.

Dostál, který takovou cestu skutečně absolvoval, ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že lidé v menších obcích se na rozdíl třeba od Pražáků tolik nezabývají kauzami premiéra Babiše či často kontroverzními výroky prezidenta Miloše Zemana.

„Co vidí v televizi, se čím dál méně protíná s jejich realitou, pak se cítí opuštěni a médiím tolik nevěří. Žijí zkrátka jiný život než lidé z velkých měst. Často volí spíš intuitivně, na politiku koukají mnohem praktičtěji,“ řekl Dostál.

ANO + SPD + KSČM = až 70 procent

V některých obcích, které navštívil, by prý součet hlasů hnutí ANO, SPD a komunistů dal dohromady 70 procent. „Pak jsou také vesnice, kde by hnutí ANO mělo sice 35 procent, ale když ti lidé potom přijdou do hospody, nikdy by nepřiznali, že volili Andreje Babiše,“ zmínil politolog.

Podle něj lidé z menších obcí často ani nemají čas sledovat média. Některým z nich stačí za den kouknout na polovinu večerních zpráv nebo si zkontrolovat mailovou schránku.

Volby do Poslanecké sněmovny proběhnou ve dnech 8. a 9. října. Podle průzkumů má nejvíce šancí na vítězství hnutí ANO. Druhé místo náleží koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a těsně za ní se pohybuje druhá opoziční koalice Pirátů a Starostů.

Hnutí SPD si drží stabilně čtvrtou příčku. Na hranici pro vstup do Sněmovny balancují komunisté, sociální demokraté, Přísaha i trojkoalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků.

Tagy: