Černochová se stane českou Merkelovou. Piráti budou opozicí ve vládě, myslí si politolog

Jaká ministerstva obsadí Piráti?

Po volbách do Poslanecké sněmovny se koalice Pirátů a Starostů začíná hašteřit. Boj přišel zejména o ministerská křesla – první jmenovaní se čtyřmi křesly totiž požadují hned tři posty. Podle politologa Jana Kubáčka je pravděpodobné, že dosáhnou svého. „Nebude se ale hrát jen o počet, ale i typ resortu,“ podotkl v pořadu 360°. Dodal, že Piráti se po českém předsednictví EU stanou „opozicí ve vládě“.

„Piráti nakonec mohou získat tři ministerstva, ale bavíme se i o váze. Resorty mohou být administrativního charakteru a středně silné. Příkladem je ministerstvo pro místní rozvoj či úřad pro digitalizaci. Případně je pro ně ve hře vlivný, ale ne ekonomicky nejsilnější resort zahraničních věcí. Ten je viditelný a populární,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS Kubáček.

Podle něj se tak nebude hrát jen o počet ministerstev, ale i jejich typ. „A také o množství peněz, které protékají a mají dopad na chod vlády a státu,“ zdůraznil. V poslední době se navíc diskutuje o možnosti, že by se Piráti z vlády přesunuli do opozice. Kubáček podotkl, že by to pro ně bylo z dlouhodobého hlediska dobře.

„Mohli by se prezentovat jako opozice, středolevicový subjekt, který se vyhrazuje proti vládě. Platili by za to ale daň, kdyby je část středově uvažujících voličů opustila. Mínili by, že jsou Piráti rebelové, kteří nemají politickou odpovědnost a chtějí vládnout jen v ekonomicky pohodlných časech,“ nastínil. Podle něj tak nastane jiná situace.

Bude tlak na více ministerstev

„Hádám, že to bude varianta, kterou nazývám opozicí ve vládě. Do českého předsednictví EU budou ve vládě, poté se začnou emancipovat a stanou se kritickou, středolevicovou silou vůči vládě. Dokud však Piráty povede Ivan Bartoš, tak je bude tlačit, aby do vlády šli, byli vidět. Aby byli vůči vládě kritičtí, ačkoliv budou jejími členy,“ pokračoval.

Se vzniklou pětikoalicí se navíc diskutuje o vniku nových ministerstev a úřadů. Kubáček si myslí, že vznikne tlak na to, aby ministerstev bylo více. „Je třeba nasytit pět subjektů a dát jim prostor ve veřejném prostoru. Vsadil bych si, že vznikne ministerstvo pro evropské záležitosti,“ sdělil.

A jak si ministerská křesla koalice podle politologa rozdělí? S redaktorkou Pavlínou Wolfovou souhlasil s tím, že ministrem financí se stane Zbyněk Stanjura (ODS) a ve zdravotnictví usedne Vlastimil Válek (TOP09). „Souhlasím, že vnitro získá Vít Rakušan (STAN) a obranu Jana Černochová (ODS). U ní musím dodat, že bude nejtvrdším mužským elementem celé vlády. Stane se Merkelovou české vlády,“ doplnil Kubáček.

A jeho další predikce? Ministerstvo spravedlnosti podle něj získá Pavel Blažek (ODS) a dopravu Martin Kupka (ODS). U školství dodal, že ho buď získá Petr Gazdík (STAN), nebo se udělá ústupek pro Piráty. Marian Jurečka (KDU-ČSL) pak podle politologa povede ministerstvo zemědělství.

Podobný boj podle něj proběhne u ministerstva kultury a u zahraničních věcí. „U zahraničí bych sázel na pirátskou stopu. Byla by to pro ně útěcha a sladká náplast,“ uzavřel.

Tagy: