Kalousek: Piráti musí do vlády. Pokud chtějí být věčně protestní stranou, jsou zbyteční

Miroslav Kalousek ve studiu CNN Prima NEWS

Miroslav Kalousek o tom, zda by měli jít Piráti do vlády Petra Fialy

Mají jít Piráti do vlády, nebo mají zůstat společně s ANO a SPD v opozici? Otázka, která se poslední dny řeší uvnitř Pirátské strany i mezi novináři. Podle expředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který strávil v politice dlouhých třicet let, by se měla partaj Ivana Bartoše zachovat státotvorně, ukázat politickou dospělost a do vlády určitě jít. Pokud zůstanou věčně protestní stranou, jsou podle něj občanům České republiky k ničemu. Kalousek to řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Pokud by Piráti do vlády nešli, tak by to bylo politicky nedospělé, protože slibovali, že se chtějí zapojit do zásadní změny pro budoucnost České republiky. A jestli řeknou, že dostali za vyučenou a že se toho nechtějí účastnit a půjdou sami proti všem, tak dají přednost vlastnímu (možná oprávněnému) pocitu ukřivděnosti před budoucností země. Je to zkouška dospělosti a já pevně doufám, že v tom obstojí,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS bývalý šéf TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Piráti aktuálně musí ukázat, že mají sílu překonat nepříznivý volební výsledek. Navíc za něj podle Kalouska zas až tolik nemohou. Bývalý ministr financí zároveň očekává, že STAN dodrží smlouvu a Piráti ve vládě budou. Hlavním heslem koaliční smlouvy totiž bylo: Společně do vlády – společně do opozice.

„Podle mého názoru platí smlouva, a jestliže budou mít stejně ministrů, tak to znamená, že slovo bylo dodrženo a podaná ruka Starostů platí. Pokud tomu tak nebude, tak si nemyslím, že by to bylo fér,“ doplnil Kalousek.

Věčně protestní strana je k ničemu

Sám v roce 2002, ještě jako člen KDU-ČSL, vzpomínal na to, že podobná situace potkala právě i lidovce.

„KDU-ČSL tehdy celkem brutálně vykroužkovalo Unii Svobody. A lidovci si uvědomovali, že to není tak, že by měli více voličů, ale že disciplinovaná menšina vykroužkovala nedisciplinovanou většinu. A to se stalo i nyní. Poslanci STAN byli zvoleni hlasy pirátských voličů. Pirátští kandidáti byli vykroužkování voliči STAN. Neznamená to, že STAN by měl více voličů než Piráti,“ připomněl Kalousek.

Úkolem Pirátů je podle něj nyní obhájit to, že nejsou pouze věčně protestní stranou, ale umí být i státotvorní a podílet se na vedení země za cenu kompromisů.

„Jestli chce být někdo protestní strana věčně, tak mně jako občanovi není k ničemu. Protestní strana v jisté fázi musí umět přijmout odpovědnost, aby ukázala, že to proti čemu protestuje, umí dělat líp. Jestli chce být někdo věčně protestní stranou, tak je ve společnosti zbytečný,“ dodal Kalousek.

Celý rozhovor s Miroslavem Kalouskem o tom, jak vidí fungování nové vlády Petra Fialy, co říká na nominaci Markéty Pekarové Adamové do čela Sněmovny, jak komentuje dění kolem Miloše Zemana a zda sám nehodlá kandidovat na Hrad bude ke zhlédnutí na webu CNN Prima NEWS už ve středu.

Tagy: