Politolog: Konec Babiše jako arciďábla by byl problém i pro Fialu. Šéf ANO premiérem nebude

Premiér Petr Fiala (ODS) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

360° (78)

Stáhnutí se šéfa hnutí ANO Andreje Babiše do pozadí může být pro premiéra Petra Fialu (ODS) problémem v budoucích volbách, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Dodal, že pokud hnutí bude více politicky sázet na dvojici Karla Havlíčka a Aleny Schillerové, skončí „velký terč arciďábel Babiš“, což by mohlo vést k oslabení předsedy vlády.

Slabým místem lídra hnutí ANO je podle politologa fakt, že často přepálí volební kampaně. „Vede je ze začátku profesionálně, dynamicky a ostře, jenže pak přepálí a začne kuriózně pracovat ve prospěch soupeře. Z jeho strany je toho příliš, a to zvlášť pro váhavého středového voliče. Tímto hendikepem nahnal v posledních volbách do Sněmovny mnoho hlasů do tábora Petra Fialy,“ shrnul Kubáček v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Michálek: Ať si Slovensko zvolí, zda kolaborovat s Putinem. Jste morální arbitr? ptal se Mach

V křesle příštího premiéra Babiše nevidí. „Bude spíš jakýmsi garantem programu hnutí, potažmo vládních kandidátů. Pro ANO je však stále důležitý hlavně proto, že skvěle zvládá kontaktní kampaň mezi lidmi,“ zdůraznil Kubáček a dodal, že v tomto ohledu je v ANO nenahraditelný.

Představování stěžejních témat hnutí v oblasti ekonomiky a sociálních věcí tak prý připadne Havlíčkovi a Schillerové.

Politolog Lukáš Valeš ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že taková taktika se ANO vyplácí již dlouhodobě. „Jejich preference začaly růst i mezi lidmi, kteří by jinak hnutí v čele s Babišem nevolili. Dvojice Havlíček Schillerová je přijatelnější nejen pro bývalé voliče současných vládních subjektů, ale třeba i pro nemalou část mladé generace,“ řekl.

Podle Kubáčka může takový přístup oslovit i nevyhraněné voliče, kteří jsou otráveni permanentním bouřlivým děním okolo současného lídra hnutí.

„Jenže taková hra už není pro premiéra Fialu, ale třeba pro Martina Kupku (ODS) či někoho jiného. Jedná se totiž o stále stejný model: Když odešel z hlavních míst Sněmovny Mirek Topolánek, chřadl Jiří Paroubek. Když tomu tak bylo u Václava Klause, chřadl ve sněmovní hře Miloš Zeman,“ připomněl.

„Pokud bude hnutí více sázet na další tváře, velký terč arciďábla v podobě Babiše skončí,“ zdůraznil dále Kubáček s tím, že dohled nad kandidáty hnutí pro vládu bude pro současného šéfa ANO pojištěn slibem, že „pokud někdo nebude makat, zasáhne“.

S jeho slovy souhlasil i Valeš, který dodal, že s ústupem lídra ANO do pozadí „ztratila vládní koalice svého ďábla a ztělesnění zla, proti němuž se vymezila“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hádka o Babiše: Je hrozbou a chce se mstít, varoval Kupka. Jste zbabělci, opáčil Nacher

Tagy:
politika Andrej Babiš Alena Schillerová Petr Fiala Karel Havlíček volby pořady CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček volební kampaň vláda 360° Lukáš Valeš Poslanecká sněmovna ČR Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky