Politolog Kubáček: Na kauze Čapí hnízdo je nové jen to, jak dlouho se táhne

Kauza Čapí hnízdo je stále se opakující otázka, kterou už všichni probrali ze všech stran. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček. Pokud opozice či Andrej Babiš sám nepřijdou s něčím novým, půjde jen o další „z plejády kauz související s horkou sněmovní kampaní“. Kubáček tak reagoval na pondělní návrh policie obžalovat v kauze Čapí hnízdo premiéra Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Mayerovou.

Kubáček podle svých slov nyní v kauze Čapí hnízdo nečeká příliš změn. „Je to mnohaletá záležitost, která už byla probrána ze všech stran, dnes už na ni má každý nějaký názor. Na jedné straně tu máme přesvědčené stoupence Andreje Babiše, kteří ji vnímají jako atak na jeho styl premiérství a pokus vytlačit ho z veřejného života. Stejně tak tu máme vyhraněné odpůrce Andreje Babiše, kteří kauzu mají jako jeden z mnoha důvodů nespokojenosti s Andrejem Babišem a jeho stylem premiérství,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Kubáček.

Jediné, co je v této kauze podle něj „nové“, je fakt, jak dlouho se celý případ již táhne. „Neustále si opakuji jednu mantru: V momentě, kdy někdo přijde s tím, že je obvinění závažné, zásadní, dotýká se vrcholného politika, očekával bych, že takové prošetření bude příkladné a pokud možno rychlé,“ kritizoval Kubáček.

Kubáček: Kauza se potáhne minimálně do října

Kauza se podle něj potáhne minimálně do nadcházejících voleb. „Výsledek je, že jsme v přímém přenosu informováni o této kauze de facto více než pět let. Řekněme si otevřeně, že se ještě potáhne. Než ji dozorující státní zástupce nastuduje, jsme někde rozhodně po volbách, možná v závěru tohoto roku. Pokud se kauza dostane k soudu, také se potáhne,“ dodal politolog.

O to víc by se potom podle něj mohl případ prodloužit, a to především, pokud by se potvrdilo, že policejní komisař Pavel Nevtípil, který se mu věnoval, zvažuje odchod. „To by zároveň mohlo vyvolat pochyby a argumenty všech zúčastněných, že buď to byl tlak na policistu, nebo naopak důkaz toho, že jde o cílenou věc ze směru Andreje Babiše,“ vysvětlil Kubáček.

„Pokud opozice nepřijde s něčím jiným, nebo Andrej Babiš nepřidá nějaký další, nový, vizuální, tematický argument, bude to jen jedna z mnoha, z plejády aktuálních kauz, které souvisí s horkou sněmovní kampaní,“ doplnil politolog.

Návrh policie na obžalobu Babiše a Mayerové

Policie v pondělí navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Mayerovou z poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu v kauze kolem 50milionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala, podrobnosti o právní kvalifikaci doplnila policie na Twitteru.

Návrhem se nyní bude zabývat dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, může podat obžalobu, ale i zastavit trestní stíhání, nebo věc vyřídit jinak.

Premiér dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného. Mayerová, která nyní používá své dívčí příjmení Nagyová, novinářům řekla, že se k věci nebude vyjadřovat. „Já to ponechám už bez komentáře, k tomu není co říct,“ řekla. V minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

Tagy: