Politolog Kubáček: Okamura je politický chameleon. Vytahuje témata, jak se mu hodí

Tomio Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura vytahuje určitá témata jen podle toho, jak se mu to v daný okamžik nejvíce hodí, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Vzhledem k tomu označil Okamuru za „klasického politického chameleona“. Další odborník Stanislav Balík zmínil, že Okamura se nesnaží zlákat průměrné voliče, ale spíše ty, kteří jsou vyhranění.

Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že nynější šéf SPD rád propojuje politiku s obchodem a ekonomickými příležitostmi. Ilustroval to na faktu, kdy na jednu stranu Okamura kritizuje migranty a odmítá přijetí rodin afghánských tlumočníků, ale zároveň stojí v čele Česko-afghánské obchodní komory. „Nemá problém být v čele této komory a vedle toho partnery či spojence zpochybňovat, kritizovat a být tvrdý,“ dodal Kubáček s tím, že šéf SPD nosí „hrubší kabát“.

Nynější místopředseda Sněmovny je podle něj zvyklý často točit své názory tak, aby ze situace co nejvíce vytěžil. „Tomio Okamura je klasický politický chameleon. Vytahuje témata podle toho, jak se mu to hodí a jaká je veřejná poptávka,“ řekl Kubáček. A do jisté míry ocenil Okamurovu schopnost své názory marketingově prodat. „On ví, na koho v tu chvíli cílí,“ dodal politolog.

Předseda SPD byl ve středu večer účastníkem předvolební debaty na CNN Prima NEWS nazvané 360°: Hlas lidu. Kromě něj zde byli i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a poslanec Zdeněk Ondráček.

Okamura podle Kubáčka ví, že musí být razantnější než současný premiér Andrej Babiš. Ten totiž rovněž začal vyzdvihovat téma migrace, čímž by jeho ANO mohlo SPD převzít voliče. Okamura se proto podle Kubáčka musí snažit udržet své voličské jádro a zároveň ubrat Babišovi.

Balík: Okamura se musí vyhranit, chce i voliče Volného

Podle politologa z Masarykovy univerzity v Brně Stanislava Balíka je nutné si uvědomit, že Okamura nesoutěží o průměrného voliče. „Potřebují se vyhranit, typicky Tomio Okamura vůči konkurentům, kteří v debatě nebyli, jako třeba Volný blok,“ zmínil Balík s tím, že sice jde o „drobná procenta“, ale i tak citelná. Okamurovi by se tak mohlo povést zmobilizovat lidi, kteří by jinak volit nešli, jak se to podařilo prezidentu Miloši Zemanovi v posledních prezidentských volbách.

Při komentování zmíněné televizní debaty na CNN Prima NEWS se oba politologové shodli, že se v ní politici snažili předhánět v tvrdosti vůči migrantům. „Zcela jistě se předháněli, protože soutěží o podobné voličské banky,“ řekl Balík.

Vyhrocená doba bude i po volbách, varuje politolog

Podle Kubáčka však český volič nechce ani tak slyšet, jak se budou bránit hranice naší země, ale spíše jak se zasáhne v místech, kudy migranti skutečně pronikají do Evropy. „Český volič chce primárně vědět, jak budeme bránit hranice v Pobaltí, kde situaci zneužívá Alexandr Lukašenko (autoritářský prezident Běloruska, pozn. red.),“ řekl Kubáček a dále zmínil hranice Bulharska či italské a maltské přístavy, kam se uprchlíci dostávají po moři.

Kubáček mimo jiné upozornil, že nynější předvolební kampaň je vyhrocenější, než tomu bývalo dříve. Hlavně má podle svých slov pocit, že dojde na souboj generací, který volbami neskončí. „Bojím se, že ta vyhrocenost bude pokračovat dál,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: