Politolog: Rakušan nemá odvahu říznout do hnisů ve STAN. Volí varianty zimních králů

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl politolog Jan Kubáček.

360° (630)

Předseda Starostů Vít Rakušan nemá odvahu říznout do rozbujelých hnisů ve svém hnutí. Myslí si to politolog Jan Kubáček, který to uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Dodal, že Rakušan nebude mít situaci vzhledem ke kauze Dozimetr jednoduchou, a promluvil o variantách „zimních králů“.

Kubáček ve vysílání hodnotil STAN – nejen v souvislosti s vypořádáváním se s kauzou Dozimetr, ale také to, jak hnutí zvládá sám premiér Petr Fiala (ODS). „Fiala akci utnul. Podařilo se mu situaci uklidnit projevem, kdy nahodil výhybku. Hádáme se o složenkách a ČEZ. Zároveň startuje české předsednictví, kde poptávka většinové společnosti je, abychom ho zvládli se ctí,“ uvedl politolog.

Na účet Rakušana prohlásil, že není připraven na nepříjemná rozhodnutí. „Nemá odvahu lidově řečeno občas říznout do opravdu rozbujelých hnisů ve svém hnutí. Nebude to mít jednoduché,“ podotkl. Následně uvedl, co by mu mohlo pomoci.

„Určitou šanci nabízí mimořádný sněm, kdy by se mu mohlo podařit objevit a do popředí veřejnosti dostat nové tváře se silným politickým příběhem. Pak by měl šanci se nadechnout a přijít s jinými tématy. Zatím je vše ostatní překlenovací variantou,“ podotkl Kubáček.

Jako příklad uvedl jmenování nového ministra školství Vladimíra Balaše (STAN). „Ten okamžitě oznámil, že je do budoucna připraven vyměnit svou pozici s Farským. Tak co si mnozí řeknou – je plnohodnotným ministrem, nebo zimním králem čekatelem?“ ptal se.

Stejně tak má dojem, že je s hnutím spojena další plejáda variant zimních králů. „Tedy čistě překlenovací varianty. To nikdy žádné politické uskupení nestabilizovalo a negenerovalo růst preferencí,“ uzavřel.

Tagy: