Politolog: SPD popírá hodnoty vlády. Chápu, že „extremisty“ nechtějí ve vedení Sněmovny

Šéf SPD Tomio Okamura ve Sněmovně

Komentátoři o složení Sněmovny

Ve středu čeká nové poslance tajná volba předsedy a šesti místopředsedů Sněmovny. Podle informací od formující se vládní koalice Spolu s Piráty a Starosty by hnutí SPD nemělo dostat ani jeden post. Politolog Jiří Pehe v pořadu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že tahu budoucí vlády vynechat hnutí, kterému šéfuje Tomio Okamura, rozumí.

Zatímco o post předsedy Sněmovny se zatím ucházejí jen Karel Havlíček z hnutí ANO a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která by volbu měla s podporou většiny v zádech ovládnout, o posty místopředsedů bude ještě boj.

Z šesti postů by dva měla mít koalice Spolu, dva Piráti se Starosty a dva hnutí ANO. SPD, které má ve Sněmovně 20 poslanců, tak s největší pravděpodobností ostrouhá. Spolu a Piráti se Starosty mají totiž ve Sněmovně většinu 108 hlasů. Pokud budou hlasovat jednotně podle předem domluveného scénáře, jsou výsledky téměř jasné.

„Pokud chce vládní koalice vytvářet dojem, že Česko bude víc proevropské a prozápadní, tak je těžké mít v místopředsednické funkci někoho, kdo tyto hodnoty popírá. Místopředseda není jen někdo, kdo občas řídí schůzi, ale také reprezentuje republiku navenek, protože jezdí na zahraniční cesty,“ přiklonil se Pehe na stranu vládního uskupení. Dodal, že zástupci budoucí vlády považují SPD za extremisty, hnutí to ale opakovaně odmítá.

Komentátor Deníku Martin Komárek měl podobný názor. „Neexistuje ústavní pravidlo, které by nutilo většinu, aby dávala křesla místopředsedů podle poměrného zastoupení. Bývalo to ale zvykem. Chápu, že obě koalice chtějí mezi sebou udělat distanc. Je to srozumitelný symbol,“ podotkl.

Vondráčka může nahradit Havlíček

Největší boj se tak nejspíše svede o jmenování dosluhujícího šéfa Sněmovny z hnutí ANO Radka Vondráčka, kterého strana nominovala právě na místopředsedu. Jenže vládní koalice se nechala slyšet, že s tím může mít problém.

„Vondráčkovi uškodily eskapády jako hra na kytaru na předsednickém stolku, poté nekritické podporování Andreje Babiše a také výlet do nemocnice za panem Zemanem. Tehdy minimálně porušil hygienická pravidla a možná se nechal zneužít hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Bude také otázkou, do jaké míry se za něj hnutí ANO postaví a nevybere si nakonec někoho jiného,“ zhodnotil Pehe.

Komárek má jasno, kdo by mohl Vondráčkovo místo obsadit. „Když Vondráček neuspěje, druhým navrženým místopředsedou bude Karel Havlíček. Můj odhad je riskantní, ale troufám si to říct,“ konstatoval. První navrženou poslankyní na místopředsedkyni je za hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová.

ODS pak navrhuje Jana Skopečka, Piráti Olgu Richterovou, Starostové Věru Kovářovou a lidovci Jana Bartoška.

Tagy: