Ve středu opět zpřísníme opatření, přiznal Babiš. Jaké kroky vláda chystá?

Ve středu vláda opět zpřísní opatření proti koronaviru, přiznal v pravidelném nedělním pořadu Čau lidi premiér Andrej Babiš (ANO). Mělo by se to týkat rozšíření nošení respirátorů na vysokých školách a testování neočkovaných zdravotníků. Předseda vlády také znovu vyzval k očkování. „Brutální“ kampaň na podporu vakcinace se podle něj spustí v úterý.

„Další opatření přijde ve středu, když bude vláda. Bude se týkat rozšíření ochrany dýchacích cest na vysokých školách a povinnosti testování všech neočkovaných zdravotníků. To je požadavek ředitelů nemocnic,“ řekl v Čau lidi Andrej Babiš.

V pátek na tiskové konferenci přitom s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) tvrdili, že vláda zpřísnila na dva až tři týdny a další kroky zatím neplánuje. Tehdy oznámili, že na akcích nad tisíc lidí se už nebude možné prokazovat antigenním testem, ale jen PCR testem, očkováním nebo potvrzením o prodělání nemoci. Také upravili podmínky u skiareálů, kdy se při nákupu skipasů budou lidé muset prokázat dokladem o bezinfekčnosti.

Zpřísnění mají platit od 22. listopadu. Ministr Vojtěch řekl, že předpokládá, že v pátek přijatá opatření by se neměla dva až tři týdny měnit. Připustil pouze, že v případě zhoršení situace by se zpřísnilo prokazování bezinfekčnosti.

„Pokud by se situace nelepšila, museli bychom přistoupit k dalšímu zpřísnění režimových opatření. Nechceme jít cestou lockdownu. Šlo by o přísnější prokazování O-T-N, případně i bez režimu testů, tedy pouze očkování nebo prodělání nemoci. Ale to by nastalo až v případě dalšího vývoje,“ varoval Vojtěch. To se ale Babišovým nedělním prohlášením změnilo a vláda tedy přistoupí k dalším krokům.

Zodpovědná je stále Babišova vláda

Premiér v Čau lidi zároveň zopakoval, že než přijde nová vláda, bude jeho kabinet dělat vše pro to, aby ochránil životy občanů. V poslední době ale někteří politici i odborníci tvrdí, že se po volbách Babiš „stáhl“ a nedělá dostatečné kroky k tomu, aby se v Česku pandemická situace zlepšila. „Za pandemii, opatření a mrtvé je stále zodpovědná Babišova vláda,“ upozorňuje neustále opozice.

Epidemie v Česku se v posledních týdnech totiž zhoršuje. Čísla nově nakažených se minulý týden denně přibližovala k desítce tisíc a celkový počet mrtvých kvůli koronaviru v sobotu překročil hranici 31 tisíc. V nemocnicích je téměř 2 600 nakažených, z toho jich je 360 ve vážném stavu.

Premiér ve svém pořadu zároveň vyzval neočkované, ať se nechají vakcinovat. Také doporučil třetí dávku. „Je důležité, aby všichni, kteří mají dostat třetí dávku vakcíny, na ni šli co nejdřív,“ uvedl s tím, že posilující dávku zatím dostalo jen 20 procent lidí. Zájem o očkováni podle něj ale stoupá a vakcín je dostatek.

Brutální kampaň začne v úterý

„Brutální“ kampaň na podporu očkování, o které Babiš v pátek po jednání vlády mluvil, podle něj začne v úterý. Kampaň má být inspirovaná obrázky z cigaretových balíčků. „Dělali jsme pozitivní kampaně, ale lidé musí vědět, že covid je ohrožení života a zdraví. Jsou tam fotky, které snad ještě víc budou motivovat lidi k tomu, aby se očkovali,“ zdůraznil v pátek premiér.

V Čau lidi dokonce ukázal i některé fotky z kampaně. Na obrázcích jsou pacienti ležící na JIP na přístrojích nebo dokonce chladící boxy s mrtvými. Pod nimi jsou hlášky jako „neměl čas na očkování“, „nevěřila, že očkování pomůže“ nebo „měl svoji pravdu“. „Jednoznačný důvod očkování je zdraví. Je to ochrana zdraví a snížení těžkého průběhu nemoci,“ zdůraznil předseda vlády.

Tagy: