Stanjura šel místo vysvětlování balíčku na slavnosti. Trapas, člověk prostě tápe, schytal kritiku

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Rozhovor s Kubáčkem nejen o vládě

Šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve středu večer chyběl na tiskové konferenci vlády, namísto toho zavítal na Shakespearovské slavnosti. Zachytila to fotografie, která začala kolovat po sociálních sítích. Podle politologa Jana Kubáčka jako „kapitán lodi“ na brífinku chyběl, jeho návštěvu představení označil za trapas. Ve vysílání CNN Prima NEWS přístup ministra okomentovali i další experti, například novinář Petr Kamberský k vrcholnému politikovi tak kritický nebyl. Stanjura pak našel zastání u Miroslava Kalouska.

„Byl to hlavně trapas. Mně to trochu připomíná neštěstí okolo Zbyňka Stanjury, který opakovaně řekne, že se nebudou měnit témata v konsolidačním balíčku, a je první, který ho začne zpochybňovat,“ připomněl ve vysílání CNN Priam NEWS Kubáček.

ČTĚTE TAKÉ KOMENTÁŘ: Hlupák twitterový aneb Proč by měl Fiala svým lidem ty internety zakázat

Podle něj si svou pozici podkopává sám. „Tohle mu budou také mnozí otloukat, zejména řadoví poslanci –⁠ nejen opozičních stran –, ale jsem přesvědčen, že i z vládní pětikoalice, protože budou čelit nepříjemnostem na ulicích a ve svých poslaneckých kancelářích,“ popsal s tím, že předáci vládnoucího uskupení jsou vzdáleni každodenním voličským setkáním, řadoví poslanci ale nikoli.

„Kapitán“ chyběl

„Jeden z argumentů bude, kde je ten kapitán lodi, který by měl hájit a reprezentovat prosazené změny, a jak to, že dává priority jiným událostem, jiným situacím?“ dodal Kubáček s tím, že plánované vládní změny nás vyjdou draho.

Kritikou nešetřili ani opoziční poslanci a politici. Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová se inspirovala právě Shakespearovými díly. „Být, či nebýt? Člověk prostě tápe. Jestli je lepší říct si: Běž na tiskovku, chlape! Anebo se sebrat a před všemi těmi údery a kopy utéct na Shakespeara do Jelení příkopy,“ uvedla bývalý ministryně financí.

K ní se přidal i předseda pražského hnutí ANO Ondřej Prokop. „Škoda, že vás v tom Zbyněk Stanjura nechal samotného a místo na tiskovku hájit balíček šel do divadla na pozvání od PPF. Nemrzí vás to?“ ptal se řečnicky vlády Petra Fialy (ODS).

Kamberský však vzniklou situaci vidí zcela jinak. „Debata se vedla v podstatě skoro před dvěma měsíci a teď bylo jasné, že na vládě nikdo rozporovat nebude a že to je jenom čistě formální schválení,“ uvedl a dodal, že fakticky tam ministr nebyl potřeba. „V podstatě bych ho i chválil, že jde na Shakespeara,“ dodal s tím, že se z této „kauzy“ dělá skandál.

Podobný názor sdílel i komentátor Týdeníku Euro Petr Fischer. „V takovéto chvíli by asi bylo dobré, aby tam ministr financí byl a dovysvětloval. Je ale pravda, že vyšší bere. Pan premiér Petr Fiala (ODS) to dokázal vysvětlit tak, že se tak dohodli, jako estetickou vadu bych to neviděl,“ popsal komentátor Fischer.

Stanjury se zastal také bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Proboha, nedělejme z toho aféru, mně je úplně jedno, kde byl. Jako volič chci splnění závazku, který ještě v dubnu vyslovil Petr Fiala: ,Snížíme deficit o 70 miliard.‘ 295 – 70 = 225. Jestli předloží 270, tak je, bohužel, také úplně jedno, jak ministr tráví svůj čas,“ napsal na Twitteru.

Tagy: