KOMENTÁŘ: Hlupák twitterový aneb Proč by měl Fiala svým lidem ty internety zakázat

Pozor, pozor! V našich zeměpisných šířkách se objevil nový živočišný druh – Asinus twitterus neboli hlupák twitterový. Hojně se vyskytuje na sociálních sítích, nejvíce aktivní je v noci a na Twitteru. Na první pohled působí legračně, někdy až zmateně, ale dokáže být i velmi nebezpečný. Místo racionálního úsudku totiž používá emoce a svojí činností škodí nejen svému okolí, ale i sám sobě. Ačkoli to často neví... Poznávací znamení: je členem vlády, ale najdeme ho také v Poslanecké sněmovně a Senátu. Pokud se s hlupákem twitterovým v kyberprostoru setkáte, platí jednoduché pravidlo: nehladit, nekrmit, zasmát se a zaťukat si na čelo. A vše si řádně zapamatovat. Protože volby se blíží.

Dobře, žerty stranou. Když členové vlády neumějí komunikovat, je to katastrofa. Když členové vlády, kteří neumějí komunikovat, komunikují na Twitteru, až se jim od klávesnice práší, je to katastrofa na druhou! Příklady by tu byly. Dokonce je jich tolik, že už skoro stojí za úvahu, jestli by snad nebylo lépe, kdyby premiér Fiala svým ministrům jejich aktivitu na sociálních sítích jednoduše zatrhl. V zájmu této vlády, v zájmu ministrů samotných, a co si budeme povídat, i v zájmu nás občanů.

Tématu příspěvků ministrů na Twitteru se tento týden věnovali také komentátoři v pořadu Zprávy Plus:

Stačí si třeba vzpomenout na nedávnou tragédii, kdy raketa sovětské výroby, avšak vystřelená Ukrajinci, dopadla loni v listopadu na území polské obce Przewodów a zabila dva lidi. Striktně vzato to mohl být okamžik, kdy jsme za celou dobu rusko-ukrajinského konfliktu byli třetí světové válce bezkonkurenčně nejblíž.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová: Musíme nakupovat zbraně, armáda byla ohlodaná kost. Své „miláčky“ zanedbávám

Vrcholní politici v USA i Polsku (kterého se to navíc bezprostředně týkalo) si toho byli velmi dobře vědomi, a proto v celé situaci našlapovali s odpovídající diplomatickou obezřetností. Vyhýbali se jakýmkoli ostrým výrokům, a dokud nebylo jasné, k čemu skutečně došlo, drželi jazyk za zuby. Podle oficiální verze Západ předpokládá, že v Przewodówě nedopatřením dopadla střela ukrajinské protivzdušné obrany odpálená proti ruské raketě.

Co se naopak dělo tady? Naši politici opět na Twitteru začali hýřit aktivitou a skoro se předháněli v tom, kdo v bezpečí sociální sítě udělá na Rusko varovnější tytyty. Šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) napsal, že to „byl akt agrese na členskou zemi NATO“ a že tento útok nelze zlehčovat. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se nechala slyšet, že „ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy“. V podobném duchu se na Twitteru vyjádřila také šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), podle které „Rusko eskaluje napětí a tomu se musíme bránit společně“.

Hrrr na Putina! (na Twitteru)

Stranou se svou emočně vypjatou reakcí nezůstali pozadu ani senátorka Miroslava Němcová za ODS nebo europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Namísto klidu a rozvahy v době, kdy informací bylo pomálu, přišly od politiků z vládního tábora výkřiky o agresi, o nutnosti aktivovat články 4 a 5 Washingtonské smlouvy... zkrátka pistolky do ruky, nasednout na houpacího koně a hrrr na Putina. Hrrr na Putina na Twitteru!

Abychom byli fér, dodejme, že jediný vrcholný politik, který si zachoval klid a rozvahu, byl později zvolený prezident Petr Pavel. Snažil se krotit ono primitivní svazácké nadšení z války a uvědomoval si, jak blízko jsme jí v tu chvíli byli. Rozvážný postoj se vyplatil. Když se ukázalo, jak věci ve skutečnosti byly, ukázalo se také, kdo ze sebe pod vlivem emocí udělal hlupáka twitterového.

Ale obraťme list. O další „veselou“ twitterovou eskapádu se o pár měsíců později znovu postarala ministryně Černochová, když novináře z portálu Echo24 označila za „sexistická prasátečka“ a „partu vylitejch impotentů, co si cvrnknou do trenek“. To je ministerská komunikace jako víno, všechna čest!

Pozadu nezůstal ani tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který pro změnu Muskovu síť využil k tomu, aby na ní dělal reklamu levné mouce z německého řetězce. Prostě další vládní komunikační majstrštyk.

Politik, nebo hysterická bába na pavlači?

Nejnovější twitterové pozdvižení má pak na triku opět ministryně Černochová, tentokrát společně s vládním kolegou Janem Lipavským (Piráti). Zatímco Černochová v reakci na Prigožinovo tažení na Moskvu žertovala, že začalo válčit Rusko s Ruskem, Lipavský ji trumfl tweetem „Moje letní dovolená na Krymu se přiblížila“. Na to v vzápětí reagovala mluvčí ruského „Zamini“ Zacharovová, která opáčila, že Lipavského pokoj už je připraven. A za zmínku stojí také příspěvek Miroslavy Němcové, jež Prigožinovu akci přirovnala k povstání Jemeljana Pugačova (svatá prostoto!). Jasně, fanoušci na síti tomu asi zatleskají a dají lajk. Ale s tím, jak se dělá diplomacie, to má společného méně než nic!

Jak jsme řekli v úvodu, vláda komunikaci nezvládá a způsob, jakým členové kabinetu nebo politici z koaličního tábora komunikují na sociálních sítích, tomu fakt nepřidá. Spíše naopak. Srandičky a úsměšky nebo naopak hysterické reakce hlupáků twitterových poškozují nejen image vlády, ale mohou potenciálně být docela nebezpečné.

Politik, a ministr zvlášť, zkrátka není leckdo! Nemůže si jen tak z plezíru psát, co mu slina nebo momentální citové rozpoložení na jazyk přinese. Jeho slova mají automaticky větší váhu, nemluvě o tom, že výroky našich politiků sledují i zahraniční agentury. Už proto by si měli politici uvědomit, že to, co na sítích píší, není určeno jen hrstce jejich nadšeně lajkujících followerů, ale že je to de facto veřejné prohlášení.

Pokud si tohle neuvědomují politici sami, asi by si to měl uvědomit alespoň jejich šéf, premiér Fiala. A po vzoru legendární české důchodkyně Věry Pohlové jim „ty internety“ prostě zakázat. Alespoň do chvíle, než dotyční pánové a dámy pochopí, jaký je rozdíl mezi politikem a hysterickou bábou na pavlači.

Tagy: