Populisté rozvrátí naši zemi, Česko skončí zaostalé. Spolu rozjela kampaň proti Babišovi

Populisté a extremisté rozvrátí naši zemi, řekl ve středu na tiskové konferenci koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) její předseda Petr Fiala. Koalice rozjela svou kampaň před říjnovými volbami do Polanecké sněmovny útokem proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ale i komunistům nebo SPD.

„Cílem extremistů a populistů je udělat z Česka rozhádanou, zaostalou a nevzdělanou zemi, protože jedině tak ji budou moct ovládat. Je to obrovská a reálná hrozba, které se chce naše koalice postavit a zastavit ji,“ řekl ve středu Fiala, když představoval další fáze kampaně koalice Spolu.

Podle něj je extrémně drahé a devastující mít vládu složenou z populistů a extremistů. „Záměrně oslabují naši demokracii, pomalu nás posouvají na východ k Rusům. Definitivně zvrátí naše finance. Nesmíme to připustit, proto je tato hrozba jedním z našich témat následující kampaně,“ zdůraznil kandidát na premiéra.

Koalice na tiskové konferenci představila plakáty s obličeji premiéra Andreje Babiše, šéfem komunistů Vojtěchem Filipem a předsedou SPD Tomiem Okamurou. Jsou na nich hesla jako „připraví nás o svobodu“, „zadusí vás byrokracií“, „zdevastují životní prostředí“ nebo „ničí vaše podnikání“.

Spolu naopak slibuje, že udrží Česko na západě, zastaví zadlužování země, udrží v krajině vodu i život a bude „více stavět a méně papírovat“. „Změna je v dohledu, pojďte s námi Česko změnit k lepšímu,“ vyzvala šéfka Top 09 Markéta Pekarová Adamová.

Koalice by skončila druhá

Koalice Spolu oficiálně zahájila kampaň 19. května v Brně, odkud kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) pochází. Předsedové tří stran společně rozezněli zvon, který měl symbolicky odzvonit starým politickým poměrům. Do voleb půjdou pod heslem Dáme Česko dohromady.

ODS obsadí pozici lídra v devíti krajích, lidovci ve třech a TOP 09 v Praze a Pardubickém kraji. Fiala bude v čele kandidátky v Jihomoravském kraji, Marian Jurečka (KDU-ČSL) povede kandidátku v Olomouckém kraji a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Praze.

Podle srpnového volebního modelu agentury STEM, který vznikl exkluzivně pro CNN Prima NEWS, by Spolu v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny skončilo na druhém místě s 21,7 procenta za vládním hnutím ANO, které se přehouplo přes 30procentní hranici. Na třetím místě by skončila koalice Pirátů a STAN, která s 18,7 procenta zaznamenala výrazný propad.

Tagy: