Kalousek: Vládní rozpočet? Čistá zlodějna a účetní zoufalství lidí, kteří netuší, co dělat

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

Schodek rozpočtu 230 miliard

Účetní zoufalství lidí, kteří vůbec netuší, jaké systémové změny by měli promítat do fiskální politiky. Těmito slovy označil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek návrh státního rozpočtu vlády. Ve svém komentáři na sociální síti X naznačil, že kabinet opět nemluvil pravdu.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat snižování deficitu, kdy na letošní rok byl plánován ve výši 252 miliard korun, zatímco loni byl 288,5 miliardy korun. Rozpočtové příjmy vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje stoupnou o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun. Ministerstvo informace o návrhu zveřejnilo na svých internetových stránkách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úřad bude moci kontrolovat, kolik peněz vezete. Odborníci varují před agresivitou zákona

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) označil navržený rozpočet za prorůstový, vláda si podle něj půjčuje převážně na investice. „Přináší rekordní investice, a to v mnohem větší míře, než kolik investovaly předchozí vlády v době vyššího ekonomického růstu. Zároveň ale návrh zohledňuje úsilí vlády konsolidovat veřejné finance,“ uvedl Stanjura.

Růst výdajů o 126 miliard korun na síti X kritizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Při této příležitosti zdravím všechny politiky z ODS, kteří se ještě letos na jaře bili v prsa, že ‚naše vláda zlomila trend růstu vládních výdajů‘. Buď já nerozumím slovu ‚trend‘, nebo oni zase nemluvili pravdu,“ napsal Kalousek.

Nelíbí se mu ani, čím stát navýšil příjmy. „Příjmy jsou plánovány vyšší o 146 miliard, takže deficit nám na papíře vychází kosmeticky nižší o 22 miliard. Jsou v nich ale započítány příjmy z WFT, což je v roce 2025 čistá zlodějina,“ popsal bývalý ministr.

„Závěr: Účetní zoufalství lidí, kteří vůbec netuší, jaké systémové změny by měli do fiskální politiky promítat,“ zhodnotil Kalousek.

V dalším příspěvku pak připomněl, že 30. března 2023 premiér Petr Fiala na tiskové konferenci řekl, že vláda plánuje „taková opatření, abychom snižovali strukturální deficit o 1 % HDP ročně“, zatímco opozice okamžitě kontrovala, že „je to příliš rychle a 0,5 % stačí“. „Z dnešního pohledu působí ta diskuze legračně. Ono to totiž nebude ani těch 0,5 %. Když odečteme WFT (nelze ji do strukturálního deficitu počítat), bude se to limitně blížit nule. Konsolidace se nekoná, vláda na ni rezignovala,“ napsal Kalousek.

Ministerstvo financí muselo vládě návrh státního rozpočtu předložit do konce srpna. Kabinet musí návrh projednat a poslat Sněmovně do konce září. Vláda ještě může parametry rozpočtu změnit, Stanjura ale v srpnu upozornil, že s ohledem na rozpočtová pravidla nemůže schodek překročit 231 miliard korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny v restauracích dále rostou, i kvůli platům. Ekonom prozradil, kdy se situace uklidní

Tagy: