Balšínek k rozpočtu: Piráti předvádějí alibismus. Jejich socialistické recepty vedou do pekla

Šéfredaktor webu Echo24 Dalibor Balšínek

K věci (246)

Piráti předvádějí ve sporu o rozpočet politický alibismus, řekl šéfredaktor Echo24 Dalibor Balšínek v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Narážel tak na vyjádření předsedy strany Ivana Bartoše, že návrh státního rozpočtu není ve stávající podobě pro Piráty přijatelný. Bartoš argumentoval i tím, že vláda rezignovala na výstavbu bydlení. Podle Balšínka však jde ze strany Pirátů o „socialistické recepty“, které vedou do pekla.

Ministerstvo pro místní rozvoj v čele s Ivanem Bartošem se má příští rok potýkat s největším poklesem výdajů. Stanjura je plánuje snížit o 12,9 procenta na 13,3 miliardy korun. Bartoš však za svou stranu požaduje přidání sedmi miliard korun na program výstavby bydlení. Jinak podle něj Piráti návrh nepodpoří.

ČTĚTE TAKÉ: Jsem v šoku, naštval Schillerovou rozpočet. Měla byste se uklidnit, nabádal ji Stanjura

Stranu však v dolní komoře parlamentu zastupují čtyři poslanci, v horní dva senátoři. Návrh by se tak zřejmě podařilo prosadit i přes pirátskou nevoli. „Vláda dala jasně najevo, že na Pirátech nezáleží,“ zhodnotil Balšínek v pořadu K věci.

Pirátské požadavky na navýšení rozpočtu kvůli výstavbě bydlení jsou podle něj nezodpovědné. „Od Pirátů nelze čekat nic jiného než socialistické recepty, které vedou do pekla,“ okomentoval. Problém na trhu bydlení vidí spíše v obrovské podpoře a v dávkách na bydlení, které uměle navyšují ceny nájmů a udržují vysoké ceny nemovitostí.

Dalo by se říci, že si Piráti připravují půdu k odchodu z vlády, uvedl Balšínek. „Potřebují se vymanit z průšvihu, za který je zodpovědný Ivan Bartoš. Hledají cestu, jak problém zakrýt, protože evidentně nejsou schopní dotáhnout stavební řízení do konce, aby bylo funkční,“ upřesnil novinář.

Od začátku spuštění nového systému digitalizace stavebního řízení čelí Bartoš ostré kritice nejen ze strany opozice, ale i od koaličních partnerů. Nesouhlas s návrhem rozpočtu je tak podle Balšínka způsob, jak se mohou Piráti vůči vládě vymezit. „Jako další části vládní koalice myslí na blížící se parlamentní volby, které budou prakticky za rok. Je to čistý politický alibismus,“ shrnul.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pavel vetoval novelu zákona o „soudcích z lidu“. Důvody vysvětlil Pekarové v dopise

Tagy:
stavba politika bydlení rozpočet Ivan Bartoš Česká pirátská strana K věci vláda Dalibor Balšínek Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky