Kontrola kvality zmrzliny
Během letních prázdnin se hygienici zaměřují na dodržování hygienických požadavků ve stáncích. Reportérka CNN Prima NEWS Jana Schillerová se i s odborníky vydala zkontrolovat zmrzliny. Polovina z prověřovaných stánků nevyhovovala hygienickým požadavkům.
Podle mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dany Šalamunové je nejčastějším problémem zmrzlinářů nedodržování provozní a osobní hygieny.
„U točených zmrzlin je největší slabinou údržba zmrzlinového stroje, který bývá nedostatečně čištěn a potom může dojít i ke kontaminaci zmrzliny,“ říká Šalamunová. Hygienici při každé kontrole odebírají vzorky. Ty se následně posílají do laboratoře, kde se zjistí, jak je na tom zmrzlinový stroj a jestli je prodávaný produkt nezávadný.
U kopečkové zmrzliny bývá často problémem znečištění kleštiček, kterými se zmrzlina nabírá. Od května provedli hygienici kolem 300 kontrol a zhruba polovina stánků nesplnila hygienické požadavky.