Polsko hlásí druhou oběť silných povodní. Situace je dramatická, řekl premiér

Rozvodněná řeka Bělá ve městě Glucholazy

Na pomoc lidem zasaženým povodněmi vznikají sbírky

Polsko má druhou oběť lijáků a záplav. Po muži ze vsi Krosnowice utonul další člověk z města Bielsko-Biała. O prvním úmrtí hovořil na tiskové konferenci v jihopolském Kladsku polský premiér Donald Tusk, o druhém informují tamní média. Situace po vytrvalých deštích je na mnoha místech v zemi dramatická. Nejkritičtější je podle listu Gazeta Wyborcza situace ve městě Głuchołazy nedaleko českých hranic, kde se řeka vylila z břehů, a také ve městě Kladsko.

První oběť záplav podle Tuska ohlásil Kladský okres. Policie upřesnila, že v obci Krosnowice, asi 30 kilometrů přes hranici od českého Náchoda, utonul muž. Obec je ale zaplavená, policie proto případ nemůže prošetřit. V okrese v noci na neděli přetekla přehrada, a to na potoce Wilczka v obci Miendzygórze. Ochromeno je i dopravní spojení mezi Polskem a Českem.

ČTĚTE TAKÉ: Máme velký problém, hlásí kraje. Půda už více vody nepobere, expert popsal důležitý proces

Okresní město Kladsko je pod vodou. „Bitvu jsme prohráli, město je zaplaveno,“ řekl polským médiím starosta Michal Piszko. Hladina řeky Kladská Nisa vystoupala na téměř 6,5 metru, z břehů se vylil i zhruba kilometrový kanál Mlynowka.

Situace se v noci na mnoha místech rychle zhoršila, napsal web Onet.pl. Úřady Slezského vojvodství na hranicích s Českou republikou varují před bleskovými záplavami, v sousedním Dolnoslezském vojvodství, kde přetekly dvě přehrady, je situace dramatická.

VIDEO: Povodně v zasaženém městě Glucholazy

„Bohužel se splnily ty nejčernější scénáře. V tuto chvíli už nejsou žádné dobrovolné evakuace. Všechny evakuujeme, ať už chtějí, nebo ne. Je otázkou minut, než voda odnese most a pak se může stát cokoliv,“ řekl v neděli po 07:00 starosta Glucholaz Pawel Szymkowicz. Podle webu Onet.pl ve městě znějí sirény.

Jaká je situace na vodních tocích ve vašem kraji?

Hasiči ve Slezském vojvodství od půlnoci do nedělních 06:00 zaznamenali 1 788 událostí souvisejících s počasím. Od pátku, kdy lijáky začaly, jich bylo 4 738, uvedla mluvčí hasičů Aneta Golebiowská.

Polský dopravce PKP Intercity kvůli počasí od neděle do odvolání přerušil vlakové spojení mezi Polskem a Českem. Některé spoje mají zkrácenou trasu do měst u českých hranic, další jsou zrušeny úplně – například expres Silesia z Ostravy do Varšavy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nepochopitelný čin uprostřed kritické situace. Pražským hasičům někdo vykradl zásahové auto

Tagy: