Polsko mluví o válce s Ruskem. Může začít za tři roky, připravme se, hlásá ministerstvo

Varšava před pár týdny oznámila masivní investice do armádního rozpočtu, které mají z polské armády udělat jednu z nejmocnějších sil v Evropě. Polské ministerstvo obrany teď otevřeně promluvilo o tom, proč se k modernizaci armády odhodlalo. Hlavním důvodem má být strach z Ruska, které by mohlo zemi napadnout už za tři roky.

Ruská invaze na Ukrajinu během pár měsíců otřásla figurkami na globální politické mapě. Zatímco před ní byly nadměrné investice do armády pro evropské země takřka kacířskou myšlenkou, nyní každý stát přemýšlí, jak svou obranyschopnost vylepšit. Mimo to válka na Ukrajině paradoxně oživila stará spojenectví a aktivizovala NATO, do aliance díky konfliktu přistupují další dva členové ze Skandinávie – Finsko a Švédsko.

Vedle Ukrajiny ovlivňuje válka nejvíce Polsko. Je to země, která přijala nejvíce ukrajinských uprchlíků a která hned po USA zaslala Kyjevu nejvíce finančních a vojenských prostředků. Varšava čte současnou situaci tak, že pokud se Rusko nezastaví na Ukrajině, může pokračovat dále na západ.

Strach z Ruska

Polská vláda proto před časem oznámila výrazné navýšení armádního rozpočtu. Příští rok má jít do polské armády ze státní truhlice v přepočtu neuvěřitelných 500 miliard korun.

Polsko teď vysvětlilo, proč se k takovému kroku rozhodlo. „Musíme vzít v potaz současnou geopolitickou realitu,“ řekl náměstek ministra obrany Marcin Ociepa. Informoval o tom web Ukrainian News.

Následně otevřeně zmínil riziko, že si Moskva skutečně brousí zuby i na Varšavu. „Existuje velmi vážné riziko války s Ruskem, a to v rozmezí do tří až deseti let. Všechno záleží na tom, jak skončí konflikt na Ukrajině, ale předpokládám, že zhruba tolik času na to Rusko bude potřebovat. Měli bychom využít tento čas k maximálnímu přezbrojení polské armády,“ dodal Ociepa.

„Je naší prací, těch, kteří jsou u moci, sehnat peníze a dobře je utratit,“ uzavřel náměstek s tím, že je v současnosti podružné řešit, kolik to bude stát.

Tagy: