Česko a Polsko pomohou Slovákům s ochranou vzdušného prostoru, ministři podepsali smlouvy

Jana Černochová, Jaroslav Naď a Mariusz Baszczak.

Černochová podepsala deklaraci

Česko a Polsko svými letadly pomohou Slovensku s ochranou jeho vzdušného prostoru, příslušnou deklaraci podepsali ministři obrany zmíněných zemí – Jana Černochová za Česko, Jaroslav Naď ze Slovenska a polský šéf obrany Mariusz Błaszczak. Slováci se aktuálně chystají přestat využívat své letouny MiG-29, přičemž čeká na dodání nových stíhaček, konkrétně jde o americké F-16.

Naď s Černochovou a Błaszczakem podepsal memorandum o tzv. Air Policingu na slovenské vojenské letecké základně Kuchyňa, kde jsou o tomto víkendu mezinárodní letecké dny SIAF 2022. Následovala tisková konference okořeněná o leteckou show polské stíhačky F-16.

Právě o tyto letouny Slováci usilují, přičemž se kvůli nim vzdávají svých dosavadních stíhaček MiG-29. Ty ovšem nemusí přijít do šrotu, neboť slovenská vláda uvažuje, že je přenechá Ukrajině na pomoc v boji proti ruskému agresorovi. V současné době se má jednat o finanční či materiální náhradě.

Slovenský ministr obrany už nějaký čas upozorňoval navíc na to, že letouny MiG-29 jsou pro slovenské bezpečnostní síly poměrně problematické. Slovenská armáda má trable s technickým provozem a problém má být také v dostupnosti pilotů.

Černochová po podepsání memoranda mimo jiné zmínila, že v případě nutnosti budou nad slovenský vzdušný prostor vzlétávat české či polské letouny podle dohody. Připomněla, že české letouny jsou umístěny na základně v Čáslavi.

Slovenský ministr ještě později Černochové před médii poděkoval za „fantastickou spolupráci“. Česká šéfka resortu obrany pro změnu upozornila, že Česko společně se Slováky bude usilovat o nákup obrněnců, konkrétně o švédská bojová vozidla CV90. „Můžeme společně usilovat o to nejlepší, co na trhu je, co je prověřené bojem a co chtějí naši vojáci,“ zmínila Černochová.

Česká armáda má dlouholeté zkušenosti s ochranou nebe v zahraničí, do střežení vzdušného prostoru členských států NATO se zapojuje od roku 2009. Čeští letci takto opakované působili na Islandu a v Pobaltí.

Tagy: