Renata potřetí bojuje s nádorem na mozku. Běžná léčba nestačí, dcera shání pomoc v zahraničí

Když se dnes 52leté Renatě udělalo loni v červnu v práci špatně, nikdo nečekal, jakou si v nemocnici vyslechne diagnózu. Lékaři po sérii vyšetření odhalili, že má nádor na mozku. Následná osmihodinová operace, chemoterapie a ozařování značily, že je milující manželka a matka zase v pořádku. Téměř přesně za rok se však nádor vrátil. Na řadu přišel stejný postup: náročná operace a léčba. V září se tumor vrátil potřetí. Rodina je zdrcená, naděje ji však neopouští. Dcera Nikola se snaží najít pomoc za hranicemi. K tomu však potřebuje podporu veřejnosti skrze finanční podporu.

O smutný příběh své maminky Renaty se na dárcovské platformě Znesnáze21 a pro CNN Prima NEWS podělila dcera Nikola. „Nádor na mozku lékaři v Pardubické nemocnici u mamky objevili v červenci minulého roku – poté, co se jí v práci náhle udělalo špatně. Tatínek ji s migrénou, motáním hlavy a zvracením odvezl do nemocnice. Tumor byl diagnostikován hned po pár vyšetřeních,“ líčila.

ČTĚTE TAKÉ: Rána pro fandy seriálu Živí mrtví. Představitel dr. Edwardse má rakovinu, pomoct může každý

Následovala další vyšetření a hospitalizace. Rodina mezitím domlouvala převoz do Prahy, kde měla Renata podstoupit operaci. Tak se také o týden později stalo. „Dlouhých osm hodin jí operovali mozek. Následovaly odběry, ozařování, chemoterapie. Mamka trpěla mnoha vedlejšími účinky, zejména šílenou únavou a nechutenstvím,“ pokračovala Nikola.

Při nákupu přišel záchvat

Posléze přišly na řadu pravidelné kontroly na onkologii. Rok se zdálo, že je vše v pořádku. „Mamka téměř normálně fungovala. Pak ale takřka ve stejnou dobu jako v roce 2022 dostala při nákupu svůj první epileptický záchvat. Po převozu sanitkou do nemocnice v Pardubicích jí byl opět diagnostikován nádor na mozku, který byl na stejném místě,“ uvedla dcera.

Říjen je znám i jako měsíc prevence rakoviny prsu. Jak „Růžový říjen“ vnímají celebrity, se dozvíte v přiložené reportáži:

Domnívá se, že po operaci nejspíše kousek tumoru zůstal na mozku. „Následoval převoz do Prahy, kdy se vše opakovalo. Sedmihodinová operace, chemoterapie...,“ sdělila. Ani ne dva měsíce po operaci, na začátku letošního září, kdy se rodina začala radovat, že má Renata část toho nejhoršího za sebou, přišel šok. Nádor se vrátil znovu.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

„Mamka začala zničehonic špatně mluvit, trpěla hroznými bolestmi a stěžovala si na tlak v hlavě. Otok jí tlačil na centrální nervovou soustavu. Takto rychle po operaci se předtím nic nestalo,“ nechápala Nikola. Nádor opět odhalili lékaři v Pardubicích. Aktuálně Renata podstupuje jiný typ chemoterapie, v infuzích. „Do toho má chemoterapii v tabletách a alternativní léčbu, která jí byla doporučena. Je třeba vyzkoušet vše a podpořit její tělo,“ zdůraznila.

Ačkoliv se Renatě po návštěvě specializovaných klinik daří o něco lépe, nemá vyhráno. „Do obchodu si sama nedojde, běžné věci musí dělat v doprovodu někoho dalšího. Je to v podstatě úvazek na celý den, sedm dní v týdnu. O maminku se střídavě staráme já, tatínek a babička, abych mohla aspoň někdy pracovat a vydělat peníze na další léčbu, cesty k lékařům a následnou péči,“ vysvětlila Nikola.

Rodina se nevzdává

Pro svou matku se snaží udělat vše, co je v jejích silách. Proto se rozhodla oslovit světové kliniky a instituce, které se zaměřují na různé typy nádorů. „Byla jsem v kontaktu s úžasným profesorem z Gotteborské univerzity Leifem Erikssonem, který lék na tento typ nádoru – glioblastom – vynalezl. Bohužel jsem se ale dočkala odpovědi, že zatím není lék schválen. Přesto mi jeho odpověď vehnala slzy do očí,“ přiznala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Annu Slováčkovou bojující s rakovinou upoutala na lůžko další nemoc. Fanouškům poslala vzkaz

V kontaktu je s více institucemi a čeká na zprávu, zda jim někdo bude moci v léčbě s maminkou pomoci. „Čekáme, ale nevzdáváme se. Obávám se, že nás čeká další těžký boj. Proto jsem se rozhodla založit sbírku na podporu mé maminky,“ vysvětluje důvod vzniku sbírky na webu Znesnáze21.

„Veškeré finanční prostředky půjdou na maminčinu léčbu, na běžné životní náklady, dojezdy k lékaři a návštěvy specializovaných zdravotnických zařízení,“ dodala Nikola. Pokud i vy chcete pomoci její mamince v boji se zákeřnou nemocí, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze21. „Z celého srdce vám děkuji za vaši podporu,“ doplnila Renatina dcera.

Tagy: