Marek a Pavla zemřeli ve Francii, zanechali po sobě dvě dcery. Nezůstanou bez pomoci

Pětačtyřicetiletý Marek a o tři roky starší Pavla zemřeli ve francouzských Alpách.

Nadace vypsala sbírku na pomoc dětem zesnulých Čechů ve Francii

Nadace Merebit vyhlásila veřejnou sbírku, v níž každý může finančně přispět rodině dvou Čechů, kteří tragicky zahynuli ve francouzských Alpách. Totožnost dvou nalezených těl blízko vrcholu Barre des Écrins potvrdila policie po identifikaci již ve čtvrtek – šlo o 45letého Marka a jeho o tři roky starší přítelkyni Pavlu.

„Nadace Merebit prosí o finanční pomoc pro svůj záměr podpořit rodinu našeho milého spolužáka z Biskupského gymnázia Marka a jeho ženy Pavly, kteří tento týden tragicky zahynuli,“ uvedla nadace na svých stránkách.

Finančně přispět může každý, a to posláním libovolné částky na účet s číslem 2501982590/2010 a variabilním symbolem 72022. Výtěžek bude převeden v plné výši rodině obětí. Po sympatickém páru zůstaly mimo jiné dvě nezletilé dcery.

„S Markem jsem nastoupil v roce 1991 do prvního ročníku Biskupského gymnázia v Brně. Jelikož to byla první církevní škola v Česku po 40 letech, tak se tam sešla velmi pestrá skupina dětí z celé republiky. S Markem jsem byl celé čtyři roky v konviktu, který vedl otec František Fráňa – zakladatel letního tábora a rekreačního střediska Radost. Tam jsme s Markem oba jezdili a tvořili jsme tehdy celkem semknutou partu devíti kluků,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS ředitel nadace Robert Kadlec.

Smutná zpráva o úmrtí českého páru se objevila ve čtvrtek. Francouzská policie našla dvě těla v místě, kde se Marek a Pavla pohřešovali. Že se jedná o dvojici Čechů ze Žďáru nad Sázavou, později potvrdilo i české ministerstvo zahraničí.

Usměvaví lidé s pozitivní energií

Lidé nyní na pietní místo ve Žďáru nad Sázavou, kde Marek učil na tamní zdravotnické škole, nosí květiny a zapalují zde svíčky. „Vzpomínám na něj jako na usměvavého člověka. Rozdával lidem radost,“ řekla mladá žena. Její vrstevnice poté tento pohled potvrdila: „Učil mě čtyři roky. Byl to člověk, který rozdával úsměv.“

„Každý, kdo ho znal, vám řekne, že byl hrozně pozitivní. Byl to skvělý člověk,“ popsala další žena, která na škole studovala zhruba před sedmi lety. Jiný příchozí dodal: „Člověk se s tím bude muset nějak vyrovnat. Tak snad už jsou v nebi a bude jim dobře.“

A podobnou povahu měla prý i Markova partnerka Pavla, která pracovala jako rehabilitační sestra v nemocnici v Novém Městě na Moravě. „Je nám líto této tragické události. Pracovala pro nás (Pavla) několik let a pro její kolegy to je velmi bolestná ztráta,“ uvedla mluvčí nemocnice Helena Zelená Křížová.

„Určitě to byli asi nejpohodovější lidi, které jsem znala. Nejlepší učitel, kterého si můžete vůbec představit,“ smutnil další účastník.

Tagy: