Bolestné vzpomínky na zesnulé Čechy ve Francii: Rozdávali radost, je to velká ztráta

Pomníček za zesnulého učitele ze Žďáru nad Sázavou

Blízcí vzpomínají na zesnulé Čechy ve Francii

Rodina, přátelé a známí stále truchlí nad ztrátou dvou Čechů, kteří tragicky zahynuli ve francouzských Alpách. Lidé na pietní místo ve Žďáru nad Sázavou nosí květiny a zapalují zde svíčky. Podle odborníků na pohyb v horách dvojice při přechodu alpského ledovce pravděpodobně neudělala chybu.

Na schodech budovy žďárské zdravotnické školy stále přibývají zapálené svíčky a květiny. Na muže, který zde učil, vzpomíná snad každý v dobrém.

„Vzpomínám na něj jako na usměvavého člověka. Rozdával lidem radost,“ říká mladá žena, která na pietní místo přišla na učitele zavzpomínat. Její vrstevnice potvrzuje: „Učil mě čtyři roky. Byl to člověk, který rozdával úsměv.“

„Každý, kdo ho znal, vám řekne, že byl hrozně pozitivní, pozitivní energie šla i z něj, byl to skvělý člověk,“ popisuje žena, která na škole studovala prý zhruba před sedmi lety. Další příchozí dodává: „Člověk se s tím bude muset nějak vyrovnat. Tak snad už jsou v nebi a bude jim dobře.“

„Určitě to byli asi nejpohodovější lidi, které jsem znala. Nejlepší učitel, kterého si můžete vůbec představit,“ smutní další.

A podobnou povahu měla prý i jeho partnerka, která pracovala jako rehabilitační sestra v nemocnici v Novém Městě na Moravě. „Je nám líto tragické události, pracovala pro nás několik let a pro její kolegy to je velmi bolestná ztráta,“ uvádí mluvčí nemocnice Helena Zelená Křížová.

Hory byly jejich vášeň

Oba byli podle místních nadšení a poměrně zdatní sportovci, muž pořádal cyklistické kurzy. Hory byly jejich společnou vášní. Podle odborníků zřejmě neudělali v horách žádnou chybu.

„Mohlo se stát, že vstoupili na trhlinu třeba 30 metrů od sebe, ale byla prostě podélná. A oni se do ní zřítili naráz,“ přemýšlí horolezec Radek Jaroš, pokořitel několika osmitisícovek. Předseda České asociace horských vůdců Josef Šimůnek ho doplňuje: „Pohyb na ledovci ve dvou je poměrně obvyklá záležitost. Není to v žádném případě pochybení stran bezpečnosti. Samozřejmě ti lidé musí být navázáni.“

A to podle vyšetřovatelů byli. I tak představuje náročný horský terén určité riziko a zřítit se do ledové průrvy může i nejlepší horský vůdce. „Trhliny na ledovcích společně s lavinami jsou hodně nepříjemná, nebezpečná věc, která se velice těžko odhaduje,“ podotýká Jaroš.

Muž a žena byli nalezeni mrtví v nadmořské výšce 3 900 metrů na dně asi 30 metrů hluboké ledové průrvy na severní stěně hory Barre des Écrins, nejvyššího vrcholu Dauphinských Alp, masivu ležícího zhruba 170 kilometrů severně od Marseille. Podle předběžného závěru vyšetřování šlo o nešťastnou událost.

Tagy:
Francie Alpy ledovec Vysočina Radek Jaroš Žďár nad Sázavou Marseille okres Žďár nad Sázavou Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace Josef Šimůnek Česká asociace horských vůdců