Nevážila ani kilo, když čelila krvácení do mozku. Sofinka dělá pokroky a rodiče prosí o pomoc

Sofinka na svět přišla v létě 2020, avšak teprve ve 27. týdnu těhotenství a s váhou pod jeden kilogram. Jen o pár dní později malá bojovnice prodělala masivní krvácení do mozku, navíc se jí začalo vytvářet příliš velké množství mozkomíšního moku. Dnes téměř čtyřletá malá slečna dělá obrovské pokroky, největší zásluhu na tom má cvičení a nejrůznější procedury, které s ní rodiče podstupují. Snaha o zajištění kvalitního života pro Sofinku je však finančně náročná, a tak se rodina obrací na veřejnost. Na platformě Donio založila sbírku.

Sofinka se narodila o tři měsíce dříve, než bylo v plánu. Kvůli své nízké porodní váze byla okamžitě přesunuta do inkubátoru. „Neměli jsme možnost si ji pochovat nebo prohlédnout. Stále dokola jsme se ptali: Proč my? Co jsme udělali špatně? Co bude dál? I přes těžký pocit izolace, velkého smutku a strachu o její život jsme však stále věřili, že bude vše v pořádku,“ popisují momenty plné úzkosti rodiče na platformě Donio.

ČTĚTE TAKÉ: Otec při záchraně čtyřletého syna položil život. Zraněním po požáru domu nakonec podlehl

O pár dní později dívenka prodělala masivní krvácení do mozku. „Kromě toho se jí začalo vytvářet velké množství mozkomíšního moku, který nebezpečně utlačoval mozkové komory. Musela proto neprodleně podstoupit zákrok, při kterém se jí do hlavičky vložila houbička, přes kterou bylo možné dvakrát denně mok odsát,“ pokračují.

Tato metoda však nepomohla a Sofinka prodělala další operaci, při níž jí byla dána do hlavy hadička, která mok odvádí sama do břicha. S ní bude holčička už žít napořád. „Žádný rodič se nechce smířit s omezením pro své dítě, přesto jsme stále doufali, že se Sofie uzdraví. A chvíli to tak skutečně vypadalo,“ vzpomínají na období plné naděje rodiče.

Naději vystřídal šok

Nastal moment, kdy si mohli Sofinku odvést domů. „Byl to nepopsatelný pocit. První tři měsíce vše krásně doháněla, moc se snažila. Cvičili jsme už po příchodu z porodnice a těšili se z každého pokroku. To se bohužel změnilo úderem čtvrtého měsíce. Ze dne na den se začala horšit,“ líčí.

Přestala se smát, nezvedala hlavu, nohy. „Cítili jsme takovou beznaděj a prázdnotu, že si to nikdo neumí ani představit. Okamžitě jsme vyhledali odbornou pomoc a začali cvičit ještě intenzivněji,“ zdůrazňují rodiče.

Denně Sofinka podstupovala Vojtovu metodu, týdně dojížděla do Hořovické nemocnice na rehabilitace. A když mají rodiče zrovna dostatek financí, vyráží do specializované neurorehabilitační kliniky, chodí na osteodinamiku, ergoterapii či hipoterapii.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Damiánek trpí vzácným syndromem. Potřebuje speciální ortézy, prosí o pomoc jeho maminka

„Budoucí prognóza zdravotního stavu Sofinky je však stále nejistá. Nikdo nám není schopný říct, zda naše dcera bude jednou chodit nebo zda bude mentálně v pořádku… Díky cvičení ve specializovaných centrech se Sofi začala neuvěřitelně posouvat dopředu,“ sdělili.

Sofinka se začala otáčet, snaží se plazit a rodiče pracují na tom, aby se jejich dcera začala i stavět na nohy. „V lednu Sofi podstoupila první botox, který měl neuvěřitelné účinky a její stoj je díky němu čím dál lepší. Jenže tato centra jsou na jednu výplatu dost finančně náročná. Bez pomoci druhých toto cvičení nezvládneme finančně podporovat,“ dodali rodiče.

Pomoc za miliony korun

Právě z těchto důvodů se obrací s žádostí o pomoc na veřejnost. Na platformě Donio vznikla sbírka, jejíž výtěžek půjde ze 100 procent na potřeby rodiny. „Moc bychom si přáli Sofince zajistit pohyb, alespoň na dobu, než nastoupí do školy. Na to je potřeba přibližně 1,8 milionu korun. Cvičení není ale jediným výdajem,“ podotýkají.

Časem bude nutné pořídit velké auto – takové, které rodinu odveze na rehabilitační pobyty se všemi pomůckami, které jsou denně potřeba. „A hlavně auto, do kterého se vejde rampa, protože v budoucnu bude nutné pořídit elektrický vozík, aby Sofi stačila svým vrstevníkům. Takové auto stojí okolo milionu korun,“ dodali.

ČTĚTE TAKÉ: Radek vážil při narození 900 gramů. I přes nalomené zdraví dělá pokroky, vůz však dosluhuje

Vybrané peníze bude rodina využívat na pořizování rehabilitačních pomůcek, cvičení v pražské a slovenské klinice a na nákup tolik potřebného auta.

Pokud i vy chcete rodině Sofinky pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio.cz. „Ze srdce vás prosíme o pomoc pro tuhle malou slečnu, která je odhodlaná porazit svůj osud. Pro tu největší bojovnici, kterou známe. Pro Sofinku, která se s osudem pere, co jí síly stačí, a nikdy neztrácí úsměv na tváři,“ dodávají rodiče.

Tagy: