Radek vážil při narození 900 gramů. I přes nalomené zdraví dělá pokroky, vůz však dosluhuje

Radek se narodil předčasně již ve 25. týdnu, s porodní váhou 900 gramů. Dodnes o něj pečuje maminka, ta nyní prosí o pomoc.

Předčasně narozený Radek se celý život potýká se zdravotními obtížemi

Když se Radek před 28 lety narodil, vážil pouhých 900 gramů. V důsledku předčasného porodu ho trápí zdravotní postižení, jeho maminka však boj za lepší život pro syna nevzdala. Náročné rehabilitace a operace přinášejí výsledky, pomáhá jí i elektrokolo s invalidním vozíkem a automobil. Ten však po deseti letech dosluhuje. S žádostí o pomoc se proto obrací na veřejnost. Na platformě Znesnáze vznikla sbírka.

„Náš život se obrátil naruby, když se syn Radek narodil předčasně již ve 25. týdnu s porodní váhou 900 gramů. V důsledku toho se celý život potýkáme s jeho zdravotním postižením, je zcela nesamostatný a závislý na pomoci druhých,” uvádí maminka na platformě Znesnáze.

ČTĚTE TAKÉ: Nina si příchod na svět vybojovala, čelí však řadě obtíží. Maminka se nevzdává a shání pomoc

I přes počáteční nepříznivé prognózy lékařů, kteří mu nedávali velké šance na přežití, se Radkův zdravotní stav zlepšil díky řadě náročných operací, intenzivních rehabilitací, logopedických cvičení, hipoterapií a plavání. „Přestože je mu 28 let, vyžaduje celodenní péči. Vzdala jsem se budování své vlastní kariéry a fakticky celý svůj produktivní věk věnovala osobní péči, jsem i jeho opatrovníkem,“ pokračuje maminka.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Boj za lepší život pro syna nikdy nevzdala – a výsledky se dostavily. Přes veškerá postižení je zřejmé, že Radek své okolí vnímá a v rámci svých možností i komunikuje. „Má však zhoršenou schopnost chůze, trpí spastickou formou dětské mozkové obrny (DMO) a těžkou skoliózou. Jeho pohyb výrazně ztěžuje i ztráta zraku, zvládá pouze kratší trasy. V náročnějším terénu dochází k rychlejší fyzické únavě,“ líčí maminka.

Na auto již není spoleh

Komplikaci nyní představuje auto, které po deseti letech používání dosluhuje – není na něj spoleh a opravy jsou nákladné. Proto se rozhodla požádat veřejnost o pomoc a založila sbírku na platformě Znesnáze. „Pořízení nového auta je nad moje možnosti, a tak výtěžek této sbírky půjde právě na něj. Malý kufr navíc neumožňuje bezproblémové naložení a bezpečnou přepravu elektrokola, které bychom rádi využívali nejen na cyklovýlety po okolí, ale i do vzdálenějších míst,“ vysvětluje.

Automobil je pro Radka nutností. „Slouží ke každodennímu přesunu do školy, k návštěvě lékařů, na rehabilitace a za všemi aktivitami, které dělají Radkův život pestřejší a radostnější,“ podotýká maminka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další rána pro rodinu z Karvinska. Po požáru přišla demolice. Terapie šokem, běduje majitel

Již dříve okolí Radkovi pomohlo. Díky darům přátel se podařilo vybrat dostatek financí na pořízení elektrokola s invalidním vozíkem. „Díky dělenému rámu je přední část – invalidní vozík, snadno oddělitelná od cyklistické části, což umožňuje i naložení do kufru auta. Kolovozík poskytuje synovi možnost přesunu na větší vzdálenosti a současně ponechává možnost intenzívního vnímání okolí, pomáhá k větší volnosti a soběstačnosti. Poskytuje nám pohodlnou přepravu a daleko větší míru nezávislosti,“ popisuje, jak jedno zařízení synovi velmi pomohlo.

Pokud i vy chcete Radkovi s maminkou pořízením nového spolehlivějšího vozu pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze. „Každá vaše pomoc nás posune kousíček dál a budeme za ni moc vděční. Moc vám děkuji,“ dodává maminka.

Tagy: