Střelba v Mnichově: Útočníka s dlouhou zbraní eliminovali, podle médií šlo o islamistu

Německá policie zasahovala v centru Mnichova, v blízkosti izraelského konzulu se střílelo (5. 9. 2024).

Střelba v Mnichově

V Mnichově zasahovala policie u Dokumentačního centra pro historii nacismu. Svědci hlásili, že na místě padly výstřely, uvádí Süddeutsche Zeitung. Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna zemřel podezřelý poté, co byl postřelen policií. Rakouský deník Der Standard a německý časopis Der Spiegel přišly s informací, že útočit měl 18letý rakouský občan, kterého úřady sledovaly jako islamistu. Policie případ vyšetřuje jako pokus o spáchání teroristického útoku. Za teroristický čin jej označil izraelský prezident Jicchak Herzog.

Střelbu poblíž izraelského generálního konzulátu v Mnichově vyšetřuje policie jako pokus o spáchání teroristického útoku. Informovala o tom mnichovská policie a generální státní zastupitelství, které se zabývá nejzávažnější kriminalitou.

Totožnost zastřeleného muže se podle Herrmanna zatím zjišťuje. Rakouský deník Der Standard a německý časopis Der Spiegel uvedly, že podle jejich informací se jedná o 18letého Rakušana, který žil v okolí Salcburku. Úřadům byl podle nich známý jako islamista. Do Mnichova přijel autem, které se našlo na místě činu.

K TÉMATU: Posílení krajních hnutí v Německu není pro ČR dobré, řekl Fiala. Na vině je nezvládnutá migrace

Rakouský bulvární list Kronen-Zeitung napsal, že mladý muž narozený v Rakousku měl bosenské kořeny. Loni na jaře na něj bylo podáno trestní oznámení kvůli členství v teroristické organizaci, na jeho mobilním telefonu se údajně našla propaganda teroristické organizace Islámský stát (IS). Řízení ale bylo podle Kronen-Zeitung zastaveno.

Podle ministra zahájil střelbu na policisty zastřelený muž. „Pálil na policisty, kteří střelbu opětovali,“ řekl Herrmann. Mnichovská policie uvedla, že muž měl u sebe „opakovací zbraň staršího data výroby“, podle zpravodajské stanice ntv.de měl na zbrani připevněný bajonet. Žádný z pěti přítomných policistů neutrpěl zranění.

„Policejní síly viděly osobu, která u sebe měla očividně střelnou zbraň,“ napsali mnichovští muži zákona na síti X. Podezřelý vstoupil podle deníku Bild dovnitř Dokumentačního centra pro historii nacismu s dlouhou zbraní. Poté podle neověřených informací střílel na policisty, kteří palbu opětovali.

Podle ministra Herrmanna „s velkou pravděpodobností není náhoda“, když někdo zaparkuje auto na dohled od izraelského generálního konzulátu, obchází budovu se zbraní a pak začne střílet. Nelze tak podle něj vyloučit, že měl střelec „možná“ v plánu útok právě na izraelský zastupitelský úřad.

Izraelský prezident Herzog na síti X uvedl, že v rozhovoru se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem odsoudil „teroristický útok“ poblíž izraelského konzulátu v Mnichově. Německé úřady přitom nic k motivu pachatele nezveřejnily. Izraelská generální konzulka v Mnichově Talja Ladorová-Frešerová rovněž na síti X napsala, že její úřad byl během čtvrtka uzavřený kvůli výročí teroristického útoku na olympiádu z roku 1972.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová na tiskové konferenci, kterou svolala dříve k jinému tématu, řekla, že se v Mnichově jedná o „závažný incident“. „Ochrana židovských a izraelských zařízení má, jak víte, nejvyšší prioritu,“ dodala.

Vzhledem k události bylo nasazeno ve městě více policistů. Mnichovská policie zdůraznila, že tak reaguje na komplikovanou situaci v dopravě a že nepracuje s „podezřením na další podezřelé osoby“, informovala na síti X.

Mnichov si ve čtvrtek připomíná 52. výročí útoku, při němž palestinští teroristé z organizace Černé září vzali jako rukojmí izraelský olympijský tým. Při dvacetihodinovém dramatu zastřelili v olympijské vesnici 11 izraelských sportovců a za nepřehledné situace na nedalekém mnichovském letišti Fürstenfeldbruck zemřel také jeden německý policista a pět z osmi teroristů. Letní olympijské hry v Mnichově pokračovaly i po útocích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Bavorsku zemřel český dělník: Sklouzl z náspu s buldozerem, těžký stroj ho zavalil

Tagy: