Fiala: Posílení krajních hnutí v Německu není pro ČR dobré. Na vině je nezvládnutá migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) na předvolební debatě na CNN Prima NEWS

Petr Fiala k volbám v Německu

Posilování radikálních a extremistických politických hnutí v Německu není dobré ani pro tuto zemi, ani pro ČR, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na síti X. Jednou z příčin je podle něj nezvládnutá nelegální migrace. Reagoval tak na výsledky zemských voleb v Durynsku, které vyhrála krajně pravicová Alternativa pro Německo. V Sasku skončila těsně druhá za konzervativní Křesťanskodemokratickou unií (CDU). Německý kancléř Olaf Scholz označil výsledky za „znepokojivé“.

„Počty nelegálních migrantů u nás, v ČR, sice dlouhodobě klesají, problém ale musíme řešit na evropské úrovni,“ napsal Fiala. Potřeba je podle něj rychlejší azylové řízení mimo území Evropské unie, účinnější návratová politika, přísnější kontroly a ráznější postup proti pašerákům. „Jiná cesta z této situace není,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Žena pobodala v německém autobusu šest lidí. Horšímu krveprolití zabránil pohotový řidič

V Durynsku podle dat úřadů zvítězila AfD s 32,8 procenta hlasů, druhá CDU výrazně zaostala a získala 23,6 procenta. Prvenství v Sasku získala CDU dosavadního zemského premiéra Michaela Kretschmera se ziskem 31,9 procenta. Alternativa skončila jen těsně druhá s 30,6 procenta hlasů. Vzhledem k odmítavému postoji ostatních stran ale AfD zřejmě v žádné ze zemských vlád neusedne.

Německý kancléř Olaf Scholz v první reakci na volby, kterou poskytl agentuře Reuters, označil výsledky AfD za „znepokojivé“. „Nemůžeme a nesmíme si na to zvykat. AfD Německo ničí. Oslabuje hospodářství, rozděluje společnost a ničí pověst naší země,“ uvedl kancléř, ale zdůraznil, že komentář dává jako poslanec Sociální demokracie (SPD). Výsledek vlastní strany pak označil za „hořký“. Vyzval rovněž, aby v Durynsku i Sasku vznikly zemské vlády bez krajní pravice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok v Solingenu byl teroristický čin, přiznal Scholz. ISIS nabírá na síle, míní experti

Tagy: