Prymula promluvil o nové variantě covidu kentaur. Kde se vzal název a co je mutace zač?

Roman Prymula

Roman Prymula o mutaci kentaur

Nová varianta omikronu BA.2.75 kentaur je schopna obcházet imunitu a protilátky, řekl epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj však má i u nových variant stále velký význam vakcinace, která předchází těžkým průběhům nemoci končícím hospitalizacemi i úmrtími.

„Název nové varianty pramení z toho, že už jsme téměř vyčerpali písmena řecké abecedy, která se pro toto používala. Sáhlo se do mytologie právě proto, že mutace je schopna obcházet imunitu a protilátky, které jsme získali buď prodělaným onemocněním nebo předchozím očkováním. Nejsou dostatečně silné na to, abychom se této variantě vyhnuli. Šíří se nebývale rychle, z aktuálních mutací omikronu zatím nejrychleji,“ vysvětlil název nové varianty epidemiolog Roman Prymula.

Je možné, že se nákaza novou variantou BA.2.75 objevila už i v Česku. „Není vyloučeno, že už je na našem území. Při testování a sekvenacích není možné zachytit každý pozitivní vzorek. Rozhodně je to otázka velmi blízké budoucnosti,“ řekl Prymula.

Podle něj není potřeba kvůli nové mutaci podléhat panice. „Rychlých variant je celá řada. Ony se až tolik neliší od toho, co tu bylo v předcházející době. Varianty omikronu BA.4 a BA.5 jsou také velmi rychlé a opatření, která se přijala, nejsou až tak přísná,“ upřesnil.

„V podstatě zatím není vůbec jasné, že by kentaur měl tíživější klinický průběh. Ukazuje se, že je srovnatelný s variantami omikronu a nemyslím si, že by měla být přijata nějaká specifická klinická opatření. Co se týká epidemiologických opatření, mnoho zemí nepochybně bude postupně přecházet na používání respirátorů v prostředí, kde se dostávají lidé do kontaktu. To znamená ve veřejných prostorech, městské hromadné dopravě nebo v nemocnicích. To už v řadě z nich vidíme a myslím si, že tento trend bude pokračovat,“ dodal k možným opatřením epidemiolog.

Nová varianta koronaviru SARS-CoV-2 přezdívaná kentaur se poprvé objevila v květnu v Indii. Od té doby se rozšířila přibližně do 10 zemí světa včetně Velké Británie, USA, Austrálie nebo Německa. Ve středu její výskyt potvrdil ve své zemi i nizozemský institut veřejného zdraví. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí označilo na začátku měsíce BA.2.75 za „sledovanou variantu“.

Tagy: