Fatální omyl vraha v Praze: Spletl si oběť, otce dvou malých dětí popravil nedopatřením

Byl to případ, který na dlouhou dobu zamotal hlavy i těm nejzkušenějším členům pražské mordparty. Aby ne, vražda advokáta z pražských Hlubočep totiž neměla žádný motiv. Vrah otce dvou malých dětí totiž přišel o svůj život omylem. Vrah si ho v osudný moment spletl a vystřelil na nepravého. Příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Bylo 19. května roku 2012, když se ve Výhledové ulici v pražských Hlubočepích znovu objevilo černé terénní vozidlo. Sousedé ho už znali. A to i přesto, že auto nepatřilo nikomu z místních. V ulici se ale během jara toho roku objevovalo často. Řídil ho Petr Štalzer, majitel bezpečnostní agentury z Brandýsa nad Labem. Vůz nechal zaparkovaný na konci ulice a šel k jednomu z domů. Tam číhal až do půl třetí odpoledne. Jindy klidnou částí Prahy v tu dobu zaznělo pět výstřelů a jeden z nově nastěhovaných obyvatel ulice, čtyřiačtyřicetiletý advokát, padl těžce zraněný k zemi.

ČTĚTE TAKÉ: Muž před kamerou uškrtil manželku, načapal ji při hovoru s milencem. Vraždě přihlížely i děti

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Důkladná příprava

Petr Štalzer se pohyboval po pražských Hlubočepích velmi dlouho. V hledáčku měl svého bývalého obchodního partnera, se kterým se nerozešel v dobrém. Cítil se být německy hovořícím obchodníkem podveden a toužil se mu pomstít. Tomu ale předcházela důkladná příprava. Štalzer neměl, díky svému podnikání, problém obstarat si zbraně i speciální vybavení. Pohyb své oběti tak například mapoval i pomocí sledovacího zařízení, které nainstaloval přímo na jeho adrese.

I přesto ale přehlédl důležitý fakt. A sice, že se jeho oběť z domu přestěhovala a nový nájemník, čtyřiačtyřicetiletý advokát a zároveň otec dvou malých dětí, nemá se původním obyvatelem bytu nic společného – až na to, že si muži byli nápadně podobní. Stěhování proběhlo prý tak rychle, že na zvoncích ještě zůstala stará jmenovka. Když tedy vrah 19. května proklouzl do garáže domu a pětkrát vystřelil, až příliš pozdě zjistil, že smrtelně zranil nepravého.

Ani to ale Petra Štalzera nepřesvědčilo k tomu, aby své oběti začal pomáhat. Aby se ho pokusil oživit nebo alespoň zavolat záchranáře. Z místa činu rychle utekl, nasedl do svého černého vozu a z místa zmizel.

Chybějící motiv

Když se k postřelenému advokátovi dostali záchranáři, už mu nedokázali pomoci. Okolí garáže proto obsadili členové pražské mordparty a začalo složité rozplétání případu. Kriminalisté totiž hledali motiv vraždy, který nebylo možné odhalit. Při hledání vraha, který měl mít spadeno na nově přistěhovaného advokáta, byli bezradní. Jednou z nejdůležitějších stop pro ně byl popis černého terénního vozidla. Všímaví sousedé si na podezřelé auto vzpomněli a policisté začali po autě intenzivně pátrat.

Okruh se díky dalším a dalším informacím neustále zužoval, až kriminalisté hledali jeden jediný vůz. Díky němu se po několika měsících objevili přede dveřmi brandýského podnikatele Petra Štalzera. Tehdy to ale ještě na obvinění z vraždy nestačilo. Policisté sice objevili u podnikatele brokovnici, další důkazy jim ale chyběly.

Zásadnější razie proběhla až o týden později. Policisté totiž objevili i samopal včetně dvou stovek nábojů a kulovnici. Vražedná zbraň sice stále chyběla, cenné ale bylo nalezení originální krabice od sledovacího zařízení, jehož zbytky kriminalisté našli na místě činu. Když později odčerpali kriminalističtí technici septik Štalzera, našli i samotný přístroj, pomocí kterého vrah sledoval dění ve Výhledové ulici. Propojení vraždy a majitele bezpečnostní agentury Štalzera už bylo pro detektivy nezvratné, přestože zadržený odmítal vypovídat.

Během soudu sice podnikatel namítal, že je nevinný. Nechtěl přiznat svůj osudový omyl, a dokonce některé důkazy zpochybňoval. Případ se tak dostal až k Nejvyššímu soudu, který vrahovi potvrdil šestnáctiletý trest vězení. Soudce navíc přihlédl k tomu, že samopal, brokovnici i kulovnici vlastnil Štalzer bez potřebných povolení. Prý na vlastní ochranu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Růžička míří kvůli napadení k soudu. Bojovník po vyloučení z klubu mluvil o kudle do zad

Tagy: