Popularita královské rodiny: Kdo se propadá, kdo je na výsluní a kdo „odpadlíkem“?

Úmrtí královny, narození nových nových členů i skandály. To vše ovlivňuje popularitu královské rodiny, což dokazují poslední průzkumy, které zamíchaly kartami. Podívejte se, kdo se v žebříčku „oblíbenosti“ propadá, kdo je naopak na výsluní a kdo je největším odpadlíkem.

„Až 58 procent Britů napříč věkovými kategoriemi si přeje zachování monarchie,“ přiblížil aktuální rozpoložení v Británii vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno. Z posledních průzkumů vyplývá, že rodině stoupá popularita. Jak se liší napříč věkovou hranicí?

Zachovat monarchii si přeje:

  • Ve věkové hranici 65 let a starší –⁠ 78 procent Britů,
  • 50–⁠64 let –⁠ 67 procent,
  • 25–⁠49 let –⁠ 48 procent,
  • 18–⁠24 let –⁠ 32 procent.

A zatímco některým členům popularita klesá, jiným stoupá. Jak upozornil web Independent, v porovnání s průzkumem, který byl zveřejněn po vydání pamětí prince Harryho, obliba členů královské rodiny v Británii se stále zvyšuje. Pozitivní hodnocení Camilly, Catherine a Williama vzrostlo o dva procentní body, zatímco u krále o jeden bod.

Podpora jednotlivých členů:

  • Karel III.

Asi není překvapením, že král Karel III. je mezi Brity aktuálně nejpopulárnější člen rodiny. Ukazuje to průzkum webu Daily Mail. V dalším průzkumu pak 72 procent respondentů uvedlo, že má na krále „velmi“ nebo „spíše“ pozitivní názor, ukazuje průzkum YouGov, který cituje web Independent.

  • Camilla

Jeho manželka Camilla už tak oblíbená není. „Je to vidět v dotazech na její titul. Za panování a života královny Alžběty dostala titul královna choť. Titul královna by jí přiznalo pouhých 14 procent Britů,“ citoval Zrno data z Daily Mail. Zmínil však, že měla těžkou počáteční pozici, protože nastupovala po tragicky zesnulé a oblíbené princezně Dianě. V průzkumu „oblíbenosti“ webu Independent získala 48 procent.

  • Catherine

Elegantní a na úrovni. Tak řada Britů hodnotí i princeznu z Walesu Catherine, manželku prince Williama. V průzkumu webu Independent na ni mělo pozitivní názor 70 procent účastníků a takové hlasy stále přibývají.

  • William

Podobnou míru popularity si získal i princ William. Lidé v drtivé většině věří, že William a Catherine „lépe reprezentují moderní Británii“. Jak uvádí web Daily Mail, 71 procent respondentů se domnívá, že William a Catherine jsou pro zemi dobrými vzory. Roli může hrát i fakt, že se na oficiálních akcích po boku své ženy chová více uvolněně.

  • Harry

Poté, co princ Harry odešel z královské rodiny do Spojených států, jeho oblíbenost v rodné zemi prudce klesla. „Až 64 procent Britů nechce na trůně vidět prince Harryho. V sérii několika prohlášení nepěkně prezentoval informace o zbytku rodiny,“ prezentoval Zrno data z Daily Mail. V dalším průzkumu jen 25 procent respondentů odpovědělo, že má na něj pozitivní názor, což je o jedno procento více než v lednovém průzkumu.

  • Meghan

V lednovém a březnovém průzkumu společnosti YouGov vévodkyně získala jen menšinovou podporu, pouze 22 procent dotázaných uvedlo, že má na Meghan „velmi“ nebo „spíše“ pozitivní názor. Jen 14 procent dotazovaných si pak myslí, že jsou vévoda a vévodkyně ze Sussexu dobrými vzory, vyplývá z webu Daily Mail.

Ještě zásadnější je však pro vévodkyni popularita v USA, i tam prý ale klesá. Podle miliardářky Kayly Rockefellerové jsou Markleové kontroverzní způsoby pro americkou veřejnost příliš velkým soustem. Její popularita v USA by tak mohla mít sestupnou tendenci, napsal web Express.

  • Andrew

Dlouholetým odpadlíkem u Britů je princ Andrew, který byl obviněný ze sexuálního zneužití nezletilé ženy. „Prince Andrewa by z královské linie odstranilo 79 procent Britů. Důvodem jsou jeho sexuální skandály,“ citoval Zrno průzkum, na který odkazuje Daily Mail.

  • Beatrice & Eugenie

Oblíbené nejsou ani dcery prince Andrewa, na trůně je nechce až 54 procent občanů Británie, uvedl Daily Mail. „Zdá se, že se svezly s nepopularitou svého otce,“ dovysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS šéf zahraniční redakce.

Podívejte se na zajímavé dokumenty o britské královské rodině na prima+.

Další následníci trůnu:

Další nástupníky trůnu si můžete prohlédnout na webu královské rodiny pod tímto odkazem.

Speciální vysílání ke korunovaci britského krále začíná na CNN Prima NEWS už v pondělí 1. května. Vše vyvrcholí 6. května v den korunovace krále Karla III., kdy pro vás budeme vysílat po celý den.

Tagy:
Velká Británie britská královská rodina zahraničí průzkum princ Harry královská rodina Daily Mail popularita Matyáš Zrno Camilla, královna-manželka William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Ondřej, vévoda z Yorku průzkum oblíbenost