Populární česká kapela vydává nový singl o rasové rovnoprávnosti. Zpíval s ní i Mirai

Frýdecko-místecká kapela Dolls in the Factory, se kterou dříve zpíval i Mirai Navrátil, připravuje nové album a v pondělí z něj zveřejnila první ochutnávku – singl Every Colour Matters. Skladba si s sebou nese silné poselství, pojednává totiž o rasové rovnoprávnosti. „Jednou z hlavních myšlenek textu je diverzita neboli rozmanitost, různorodost a respekt k jedinečnosti každého z nás,“ řekl baskytarista a textař Martin Velička. Taneční hudbu doprovází videoklip režiséra Ondřeje Kudyna, jenž v minulosti spolupracoval s umělci, jako jsou Lenny, Marpo nebo Poetika.

Skladba Every Colour Matters své posluchače překvapí popovým zvukem s až téměř tanečním vibem. Kapela se totiž doposud vyznačovala spíše neotřelým mixem kytarových a syntetických zvuků, který naplno vyniká především při jejich živelných a energických vystoupeních.

ČTĚTE TAKÉ: Ceny Emmy jsou rozdány. Uspělo historické drama Šógun i netradiční miniseriál Sobík

Singl vznikal více než dva roky. Základní melodii a hlavní myšlenku přinesl podle Veličky zpěvák Vojtěch Václav Metoděj Švanda. „Za tu dobu prošla píseň vícero modifikacemi jak textovými, tak zvukovými, až se ustálila do současné podoby. Nemalou zásluhu na finálním výsledku má producent Šimon Bílý, známý především jako bubeník kapely Mirai, a v neposlední řadě taky sound engineer Honza Balcárek z kapely Light & Love. O předprodukci a značnou část textu jsem se postaral já,“ vylíčil Velička.

Píseň si s sebou nese silnou myšlenku. „Všichni disponujeme unikátními dovednostmi a schopnostmi bez ohledu na věk, pohlaví, místo narození či barvu pleti. Chtěli jsme se tohoto tématu dotknout a upozornit na něj, přijde nám totiž dost důležité… Zároveň jsme ale nechtěli moralizovat nebo někoho k něčemu nabádat, tak jsme zvolili popovou, téměř až veselou formu jak songu, tak i videoklipu,“ dodal Velička.

Cílem Ondřeje Kudyna, který se postaral o vizuální ztvárnění skladby, bylo uchopení myšlenky, že každý člověk tady má své místo. „V klipu se objevují tři skupinky lidí, které proti sobě tančí a cítí mezi sebou jistou rivalitu, ale ve finále zjistí, že je lepší se spojit a spolupracovat a začnou tančit všichni pospolu. Základní poselství je, že hudba a tanec pojí lidi napříč celým světem,“ popsal režisér.

NEPŘEHLÉDNĚTE: David věnoval své ženě k výročí dojemnou píseň. Kdysi jsme pěkně rozlítili rodiče, vzpomínala

Tagy:
umění hudba hudební skupina kultura Mirai Navrátil Frýdek-Místek singl umění a zábava umění, kultura, zábava a média Dolls in the Factory Ondřej Kudyn