Porodnice v Podolí otevřela zrekonstruovaná oddělení. Vyšla vstříc současným trendům

Otevření zrekonstruovaných oddělení v pražské porodnici v Podolí

Porodnice v Podolí

Narodí se tam průměrně 10 dětí denně. A lékaři umí operovat plod ještě uvnitř dělohy. Řeč je o pražské podolské porodnici, která právě otevřela dvě zrekonstruovaná oddělení. Pro nastávající maminky a malé pacienty tak nabídne ještě lepší a kvalitnější péči. Odborníci z podolské nemocnice upozorňují na negativní trend. Průměrný věk prvorodičky v Česku je už téměř 30 let a stále se zvyšuje. Celý průběh těhotenství je pak podle nich rizikovější.

Jedním z nově otevřených oddělení je novorozenecká jednotka intenzivní péče. „Je zde věnovaná péče dětem, které se narodí buďto s nízkou porodní hmotností, nebo mají nějaký jiný kritický zdravotní problém,“ uvedl pro CNN Prima News zástupce ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě Ladislav Krofta. Situace je podle něj nastavena tak, aby rodiče mohli být po celou dobu léčby přítomni.

ČTĚTE TAKÉ: Průlomové rozhodnutí soudu. Porodní asistentky mohou provést zákrok doma. Riziko nese matka

„V rámci rekonstrukce jsme se hlavně snažili přizpůsobit současným trendům, umožnit maximálně komfortní pohyb miminka ve společnosti s rodiči,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS primář novorozeneckého oddělení Zbyněk Straňák. Prostory i technologie, které používají, jsou podle primáře vývojové péči přizpůsobené.

„Na každém pokoji máme kyslík a několik odjištěných zásuvek, aby v případě výpadku proudu byly přístroje zajištěny, neskutečně to zjednoduší práci,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS hlavní sestra Alena Dudová.

Druhé zrekonstruované oddělení je gynekologické. „Specializuje se hlavně na ty nejtěžší gynekologické operace, jako je léčba endometriózy,“ dodal Straňák. „Ústav pro péči o matku a dítě není jenom porodnice, poskytujeme kompletní spektrum péče o ženu a její reprodukční zdraví,“ doplnil Krofta.

Kromě rekonstrukce dvou oddělení se vybudovaly čtyři nové dospávací pokoje, kde mohou trávit maminky po císařském řezu čas nejen se svým miminkem, ale i s partnerem nebo jinou doprovázející osobou. „Každý pokoj má krásný výhled, ono i prostředí léčí, takže my chceme, aby se tady líbilo, aby se péče dotvořila pohledem ven,“ dodala Dudová.

Velkým problémem současnosti je podle specialistů věk prvorodiček, který se postupně zvyšuje. „Klesá skupina žen, které rodí ve věku 20 až 25 a 25 až 30 let. Naopak roste skupina žen, které rodí ve věku 35 let a více,“ vysvětlil Krofta. Jako příčinu vidí enormní tlak na ženu, aby byla v životě profesně úspěšná, což ji nutí oddalovat reprodukci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrůzné detaily domácího porodu na Plzeňsku. Matku v nemocnici hlídali policisté, hrozil útok

Tagy: