Hrůzné detaily domácího porodu na Plzeňsku: Matku v nemocnici hlídali policisté, hrozil útok

Policie hlídala okolí Fakultní nemocnice v Plzni.

Hrůzné detaily domácího porodu v náboženské komunitě na Plzeňsku

Komplikovaný domácí porod, který v neděli v obci Plasy na Plzeňsku málem nepřežila jak matka, tak i novorozeně, měl podle zjištění reportérů CNN Prima NEWS rituální podtext. Samozvaný duchovní vůdce přezdívaný Bůh šašek porod vysílal živě na sociálních sítích. Ženu podle něj posedl démon, který mu řekl, že by měl dítě zabít. Policie následně hlídala Fakultní nemocnici v Plzni i za pomoci dlouhých zbraní.

Bůh šašek, vlastním jménem Lukáš Stančík, měl uvést, že na ženu i dítě zaútočí. „Získali jsme informaci o tom, že na internetu koluje video, ve kterém by měl muž naznačovat spáchání násilného deliktu,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Strážci zákona pro jistotu přijali bezpečnostní opatření a nemocnici hlídali s dlouhými střelnými zbraněmi.

ČTĚTE DÁLE: Smrt psychologa Ptáčka – Zapomínal sám na sebe, napsala kamarádka. Vyjádřila se i první dáma

Žena se dostala do rukou lékařů údajně den po porodu. „Naši záchranáři převzali do péče matku, která byla následně v kritickém stavu transportována do Fakultní nemocnice v Plzni. Lékaři si přebrali do péče novorozené dítě,“ řekla mluvčí záchranářů Andrea Divišová.

Duchovní vůdce skupiny alias Bůh šašek živě vysílal z domu na sociálních sítích i ve chvíli, kdy žena druhý den po porodu zkolabovala. On ale tvrdil, že ji posedli démoni.

Náboženská skupina názvem Ohnivý drak podle informací CNN Prima NEWS v Česku přitom aktivně funguje tři roky. Bůh šašek se podle religionistů za osvíceného proroka považuje posledních osm let, od doby, kdy ho opustila žena se dvěma syny.

Duchovní vůdci touží po pozornosti, varoval expert

Religionista Zdeněk Vojtíšek ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil na skutečnost, že popularita dělá samozvaným duchovním vůdcům dobře. Často se jedná o duševně nevyrovnané jedince. „Výhrůžky bych nepodceňoval. Pan Stančík je nevyzpytatelný,“ varoval expert.

V kontextu alternativních duchovních směrů odmítání moderní medicíny není podle Vojtíška vzácností. Domácí porod za takovýchto okolností je přesto rarita. „S pokaženým domácím porodem jsem se ve své kariéře nesetkal,“ konstatoval Vojtíšek.

Žena, která málem za domácí porod zaplatila životem, nebyla prvorodička. Má už dospělého syna a v minulosti pracovala jako zdravotní sestra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úmrtí matky s dcerou v Hostinném: Pitva naznačila hrozivý průběh tragédie

Tagy: