V Podolí otevřeli moderní oddělení porodnice. Rodiče budou neustále s miminkem, popsal Krofta

Malá Josefína se narodila na zadní sedačce auta. Na svět jí pomohl otec.

Krofta představil nový pavilon porodnice v Podolí

Dvě nově zrekonstruovaná oddělení otevírají v porodnici v pražském Podolí. Slavnostní akce se účastnila i první dáma Eva Pavlová. Díky modernizaci mohou lékaři poskytnout lepší péči novorozencům, jejichž příchod na svět doprovázejí zdravotní komplikace. Podle porodníka a zástupce ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě Ladislava Krofty tak mohou být rodiče u dítěte po celou dobu, dokud se jeho stav nezlepší.

Rekonstrukce oddělení trvala rok. „Na prvním z nich je věnována péče dětem, které se narodily s nízkou porodní hmotností nebo vykazují jiný kritický zdravotní problém. Nově je provoz nastaven tak, aby rodiče mohli být po celou dobu péče u svého dítěte,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS Krofta.

ČTĚTE TAKÉ: Pečovatelky ve Stráži nedostaly včas mzdy, stávku však zrušily. Senioři za to nemohou, říkají

Druhý pavilon zajišťuje pooperační péči. „Nejsme pouze porodnicí. Staráme se i o reprodukční zdraví ženy. Máme celou řadu ambulantních specializací a provádíme i řadu složitých onkogynekologických (souvisejících s nádorovými onemocněními ženského reprodukčního systému, pozn. red.) výkonů,“ popsal porodník.

„Pacientkám nabízíme vysoký standard – součástí je sociální zařízení, klimatizované pokoje a velice vstřícné prostředí, navíc s krásným výhledem,“ dodal.

Krofta byl také hostem v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Přiblížil, že průměrný věk rodiček už přesáhl 30 let. Lékaři pečují o celou řadu žen, které by bez specializované péče a moderních technologií otěhotnět nemohly.

„Do hry vstupuje asistovaná reprodukce, která ženám umožní mít geneticky vlastního potomka. Také je možné, aby žena mohla mít potomka, který nebude její ‚genetickou kopií‘, byly tedy použity dárcovské buňky, třeba vajíčka,“ vysvětlil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nový lék na Alzheimera je na dohled, tvrdí neurolog Tolar. Umělá inteligence změní zdravotnictví

Tagy: