Nemocný Kadyrov? Je drogově závislý, spekuluje Stehlíková. Média píší o vážných problémech

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov je údajně vážně nemocný. O jeho problémech s ledvinami spekulují zahraniční média i česká exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Podle ní se Kadyrov možná vypořádává i s drogovou závislostí. Stehlíková se v souvislosti s hospitalizací Miloše Zemana vyjadřovala i k jeho stavu, exprezident na ni podal trestní oznámení pro křivé obvinění. Případ skončil u soudu.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, jehož muži se zapojili na ruské straně do války na Ukrajině, je možná vážně nemocný. Alespoň se o tom spekuluje v médiích. Již dříve pozorovatele zaujal měnící se vzhled čečenského vůdce, kterému se za rok podivně nafoukly tváře. Německý Bild se domnívá, že kvůli lékům.

Se spekulacemi přišel mezi jinými kazašský novinář Azamat Majtanov, který na sociálních sítích uvedl, že Kadyrov může mít vážné problémy s ledvinami. Upozornil na to list Kyiv Post. Na domněnky poukázal také poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trápím se, prohlásil Kadyrov o svém koni ukradeném v Česku. Zazou je podle něj oběť sankcí

Lékař z Blízkého východu?

Podle Majtanova má Kadyrov kolem sebe zdravotní specialisty. „Existuje informace, že vrchní nefrolog ze Spojených arabských emirátů, lékař Jasin Ibrahim El-Šahat, který má za sebou třicet let zkušeností, dorazil do města Grozný,“ napsal kazašský novinář na Telegramu.

„Kadyrov je na tom údajně velmi špatně a má vážné problémy s ledvinami,“ dodal Majtanov.

Otrava nebo drogy

V souvislosti s možným příletem lékaře s Blízkého východu se množí spekulace, že Kadyrov zřejmě nevěří ruským lékařům. Podle další teorie měl být totiž čečenský vůdce v nedávné době otrávený. „Kadyrov nebyl v Kremlu, když měl Putin každoročný projev,“ připomněl Kyiv Post.

Podle jiných spekulací je na tom Kadyrov zdravotně špatně, protože se vypořádává s drogovou závislostí. O této možnosti na Twitteru uvažovala i tuzemská exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

„Prezident autonomní Čečenské republiky Ramzan Kadyrov je těžce nemocen. Část zdrojů mluví o poruše ledvin, jsou i informace o jeho drogové závislosti. Každopádně je to další nevyzpytatelný kamínek do mozaiky ruského impéria před konečným zhroucením,“ napsala Stehlíková s tím, že na vině může být také alkohol.

Bývalá ministryně pro lidská práva čelí obžalobě kvůli vyjádřením, která uvedla v říjnu 2021 v souvislosti se Zemanovou hospitalizací. Mimo jiné prohlásila, že abstinování prezidenta v nemocnici vedlo k náběhu na delirium tremens. Zmínila také těžce poškozený mozek nebo metabolický rozvrat kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Případ projednává Obvodní soud pro Prahu 3. Po soudním líčení na konci února zaslal spis znalkyni k vypracování posudku na Zemanův stav v době jeho hospitalizace a jednání odročil na červen.

Tagy:
nemoc ledviny Čečensko vůdce Rusko spekulace Džamila Stehlíková Ramzan Achmatovič Kadyrov