Za poplatek společnosti Michelin by do prestižního gastronomického průvodce byly zařazeny české podniky. Tuzemskou gastronomickou scénu inspektoři prověří, následně podniky ohodnotí. Které české restaurace si ale zaslouží prestižní ocenění podle vás? Tipy ze svého města zašlete redakci CNN Prima NEWS společně s fotkou či videem na e-mail restaurace@iprima.cz.
Michelin v první fázi provede analýzu celkové kvality gastronomické scény v Česku, inspektoři firmy poté podniky z užšího výběru navštíví a ohodnotí je. A nepůjde jen o restaurace v Praze. Ministerstvo tvrdí, že cílem je přilákat turisty i na další místa v tuzemsku.
Které restaurace byste zařadili do michelinského průvodce vy? Tipy ze svého města můžete zaslat na e-mailovou adresu restaurace@iprima.cz, návrhy lze doplnit o fotky a videa. Redakce následně vybere 10 nejzajímavějších tipů, které zveřejní na webu CNNPrima.cz i ve vysílání Hlavních zpráv.
Česko se propadlo v žebříčku kvality potravin. Zemědělci projídají dotace, tvrdí obchodníci
Podle žebříčku v britském týdeníku The Economist kvalita a bezpečnost českých potravin klesá. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ovšem tvrdí, že tuzemské výrobky patří k evropské špičce. Zástupci obchodu obviňují ze špatných výsledků zemědělce, kteří prý neinvestují a dotace od státu jen projídají.
Vláda zaplatí 51 milionů korun
Vláda se rozhodla zaplatit poplatek společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce. Na základě smlouvy se společností bude její hodnocení zaměřeno na celé území České republiky.
ČTĚTE TAKÉ: Vláda zaplatí 51 milionů korun gastroprůvodci Michelin. Děláte si prd*l? ptal se Babiš
Zařazení do průvodce považují vládní zástupci za jeden z nástrojů, kterým lze přispět k návratu turistů do Česka po koronavirové krizi. Finance do toho vložené se podle nich Česku rychle vrátí.
Jedním z podporovatelů zařazení České republiky do průvodce Michelinu je i majitel restaurace Vallmo Martin Makovička. Aktuálně v něm už nějakou dobu o českých restauracích není ani zmínka. „Jde o rozvoj české kultury, celé gastronomie a je dobré tam být. Není to jen luxus, jak si lidé představí, jde o standardy. Michelin umí zaštítit jak restaurace, tak lázně a hotely, nově uděluje i zelené hvězdy za udržitelnost,“ řekl Makovička.