Kvalita českých potravin klesá
Podle žebříčku v britském týdeníku The Economist kvalita a bezpečnost českých potravin klesá. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ovšem tvrdí, že tuzemské výrobky patří k evropské špičce. Zástupci obchodu obviňují ze špatných výsledků zemědělce, kteří prý neinvestují a dotace od státu jen projídají.
Pokračování tlaku na snižování cen potravin nebo škrtání národních dotací. To jsou cíle ministra zemědělství Výborného pro následující měsíce. O kvalitě českých potravin ovšem nepochybuje. „Problém máme naopak s potravinami z dovozu, tam musíme využít všechny mechanismy, které máme,“ uvedl.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Příliš zeleniny škodí. Experti varují před osmi návyky, které považujeme za zdravé
Žebříček The Economist, který hodnotí dostupnost, kvalitu a udržitelnost potravin, ovšem nevyznívá pro Česko úplně růžově. Za dva roky jsme se v celosvětovém srovnání propadli z pátého na šestnácté místo. A konkrétně ve kvalitě a bezpečnosti potravin jsme se umístili až na 20. místě z 26 hodnocených evropských zemí. Lépe na tom jsou i všichni naši sousedé.
Kvalita českých potravin klesá. Zdroj: CNN Prima NEWS
Hodnocenými parametry jsou podíl neškrobových potravin, spotřeba cukru, nutriční standardy dané země, dostupnost vitamínů nebo kvalita bílkovin. „Agrobaronům nejde o levnější potraviny ani o inovace a zlepšování výroby, nejde jim už dokonce ani o kvalitu. Jde jim prostě a jednoduše o vlastní zisky,“ míní prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Zhoršily se skladovací kapacity a distribuce. To znamená, že ten černý Petr je spíše na straně obchodníků,“ řekl naopak mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.
Pohlreich: Že se zdražuje? Hospoda musí přežít. Bramboru stokrát jinak bych si nedal
Hosté v českých restauracích se mají ve srovnání se zahraničím hodně dobře, přesto si stěžují a píšou negativní recenze. Nespokojený host se má ozvat hned a nebýt hrdina až doma u klávesnice, tvrdí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, hvězda televizní show Ano, šéfe! na Primě. Co si myslí o dětech a psech v restauraci nebo zdražování a za jakých okolností by vrátil jídlo?
„Kvalita? Nic moc. Člověk musí být fakt opatrný, vzít si ty brýle a přečíst si to,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Je to lepší, alespoň co se týká mléčných výrobků,“ řekl další dotazovaný. „Oproti světu jsme na tom dobře,“ dodal další.
Experti tvrdí, že rozdíly mezi kvalitou potravin v jednotlivých zemích Evropy jsou zanedbatelné. Výrobky ze starého kontinentu jsou prý jedny z nejbezpečnějších na celém světě. „Normy jsou tak tvrdé, že nás chrání jako spotřebitele, a pokud by někdo porušoval pravidla, tak musí odejít z trhu,“ řekl agrární expert Tomáš Maier. „Naše úřední orgány pravidelně zjišťují nedostatky ohledně kvality nebo bezpečnosti, takže se nedá říct, že by český potravinářský trh byl úplně bezproblémový,“ sdělil redaktor měsíčníku dTest Jan Maryška.
Z výsledků výzkumu The Economist také vyšlo najevo, že Češi loni omezili bílkoviny. Oproti roku 2021 snědl denně průměrný Čech o deset gramů bílkovin méně, tedy zhruba 87 gramů.